неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Общество / Ерик Рангелов: ОбС си взе столичен адвокат по делото за такса смет, чиято съпруга е в тричленката на ВАС по същото дело

Ерик Рангелов: ОбС си взе столичен адвокат по делото за такса смет, чиято съпруга е в тричленката на ВАС по същото дело

Ерик Рангелов
Ерик Рангелов

Общинският съвет в Перник е конституирал като свой процесуален представител по съдебното дело за такса „Смет” столичния адвокат Иван Арнаудов, чиято съпруга Калина Арнаудова е в тричленката на Върховния административен съд /ВАС/, която гледа същото дело. Това обяви съветникът от БСП Ерик Рангелов на редовната сесия на ОбС и попита председателя Иво Савов какво е наложило привличането на софийския адвокат като външен юридически съветник, както и какъв хонорар ще вземе той.

Савов заяви, че ще отговори на въпроса следващия път и посочи, че участието на Арнаудов по делото е безвъзмездно. Рангелов обаче настоя да получи отговор веднага, тъй като не се изисква  някакво специално разследване.

„Това е мое право и моя преценка. Не съм нарушил никакви закони”, обяви председателят на ОбС след като се посъветва със своя юрист. След това посочи, че хонорарът на двамата адвокати е 200 лв. при максимум от 500 лв.

„Интересното е, че адвокат Арнаудов е конституиран като представител на ОбС 4 дни преди вчерашното дело, което е процесуално правилно. Случайно обаче той е съпруг на съдия от тричленката на ВАС Калина Арнаудова”, заяви на свой ред Ерик Рангелов, който посочи още, че тази странна ситуация, която официално е документирана във ВАС, хвърля сянка на съмнение върху безпристрастността и прозрачността на съдебното решение.

Присмех и подмятания от страна на съветниците на ГЕРБ придружаваха питането на съветника от левицата.

Впоследствие стана ясно, че пернишките адвокати, представляващи ищците по делото, са подали молба за отвод на всички съдии от І-ви състав на Седмо отделение на ВАС и са поискали и делото да се разпредели и разгледа от друг съдебен състав. Предстои ВАС да се произнесе по молбата.

През месец април 2016 г. Административният съд в Перник изцяло отмени решението на ОбС от 16 декември 2015 г., с което бе одобрена план-сметката за сметосъбиране и сметоизвозване за 2016 г. и бе определен по-висок размер на такса „Смет“. В момента делото се гледа на ниво Върховен административен съд.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *