вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Култура и образование / Еньовден събира възрастни хора от Югозапада на Регионален фестивал

Еньовден събира възрастни хора от Югозапада на Регионален фестивал

eniovden-2-768x576За осма поредна година възрастни хора от Югозапада се събират на Еньовден в Перник.
На 24 юни /понеделник / 2019 г. от 10:00 ч. на откритата естрада в местността „ Ладовица”, зад хипермаркет „ Кауфланд” в кв. „Изток”, ще се проведе VIII-мият Регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България”. Проявата се организира от НЧ Искра-1961 г.“, кметство „Изток” с подкрепата на Община Перник и има конкурсен характер.
Участниците във фестивала ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове -гл. ас. д-р Милена Любенова /ИЕФЕМ/ при БАН и гл. ас. д-р Евгения Грънчарова /ИЕФЕМ/ при БАН.
В Регионалния фестивал ще се включат над 270 участници от 3 области – Благоевград, Кюстендил и Перник, 7 общини – Невестино, Брезник, Радомир, Дупница, Земен, Благоевград и Перник.
Това са представители на народни читалища, дневен център за възрастни хора, пенсионерски клубове и индивидуални изпълнители. Общо 25 са формациите и индивидуалните изпълнители.
Целта на фестивала е представянето на богатия опит на възрастните хора в областта на народните обичаи, инструментален и танцов, песенен и словесен фолклор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *