неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Криминални / Екшън край Перник – хеликоптер, кучета и жандармерия обсадиха село Боснек, спецчасти влязоха в кв. Изток

Екшън край Перник – хеликоптер, кучета и жандармерия обсадиха село Боснек, спецчасти влязоха в кв. Изток

сн. vesti.bg
сн. vesti.bg

Екшън край Перник – хеликоптер, кучета и жандармерия обсадиха село Боснек след обир на банкомат. Престъпниците, които тази нощ взривиха банкомат в Сапарева баня влязоха в преследване с полицията, която най-сетне влезе в дирите им. Крадците се крият в околностите на пернишкото село Боснек.

Междувременно в пернишкия квартал „Изток” влязоха специални части на полицията с микробуси, маски и автомати.

Предполага се, че заподозрените са отговорни и за други такива обири. За последните месеци в страната бяха обрани 7 банкомата.

След удара в Сапарева баня е намерен джипът на престъпниците и в него са парите от последния обир. Един от тях е задържан, съобщава Нова тв..

Според МВР останалите се крият гората край пернишкото село Боснек, която в момента се претърсва с помощта на хеликоптер и кучета. В акцията участват и части на жандармерията.

Операцията се ръководи лично от главния секретар на МВР Младен Маринов.

„След преследване и заградителни мероприятия колегите са засекли автомобила, с който е извършено престъплението и извършителите. Те са преминали през полицейските блокади. Имало е риск за живота на служителите. Минали са през дерето на реката и сега се укриват в гората. Има един задържан. Други трима се издирват. Може да са въоръжени. Текат огледи на адресите на извършителите. Това са хората, които са замесени в част от обирите на банкомати, но не са само те”, каза в предаването „Здравей, България” по NOVA Маринов.

„Знаем кои са другите трима, които търсим. Продължаваме издирването”, допълни той.

„Банкоматите се взривяват със самоделни взривни устройства, с които биха могли да боравят и терористи”, коментира в предаването „Здравей, България” проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурност.

Той посочи, че това, че извършителите остават незаловени, означава, че някой може да извърши и терористичен акт.

„Виждам, че е много успокоително това, че тази мода е дошла от Европа, друго щеше да бъде, ако беше дошла от Русия, тогава щяхме да намесим Путин и политиката”, посочи Радулов.

Според него престъпността се увеличава, въпреки че на хартия намалява и то рязко.

„Тази  година според официалните отчети са регистрирани 72 хил. престъпления, срещу 100 хил. по-миналата и 145 хил. преди 3-4 години”, поясни Радулов, като добави, че тогава това реално са били около 50% от извършените престъпления.

„Всеки път, когато някое престъпление не се разкрива, то води до последващи такива”, смята Радулов.

„Последните взривове са с един и също почерк. Но ако се върнем към началото на годината, имаше банкомат, вързан за джип и влачен”, даде пример Радулов. Той предположи, че с това се занимават различни криминални престъпници, на които банкоматите се струват много лесна плячка.

„За престъпниците няма никакъв риск”, посочи Радулов и каза, че МВР трябва да задържа престъпниците преди да ограбят банкоматите. „При тежките престъпления след 72 часа шансът да разкриеш престъпниците е 3-4%”.

Радулов добави, че полицаите често нямат консумативи дори за такива неща, като взимане на пръстови отпечатъци и че „Институтът по криминалистика” де факто е фалирал”./ Нова тв, Вести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *