неделя , 18 август 2019 г.
Начало / Бизнес / Експертни екипи търсят къде е течът на стената на язовир „Мещица“

Експертни екипи търсят къде е течът на стената на язовир „Мещица“

img_3019

Експертни екипи търсят къде е течът на стената на язовир „Мещица“.  В рамките на два дни те ще се опитат да установят причината за проблема, който остави водоема без капка вода. Това обяви заместник–кметът на Община Перник Денислав Захариев, който направи проверка на язовирната стена в село Мещица и инспектира работата на специалистите.

„Най-важното, което в момента трябва да се направи, е да се установи откъде идва този теч и на какво се дължи – дали е от главния изпускател, дали има теч на тръбата или пък е налице естествена филтрация. Може да има и комплексна причина, обясни Захариев и допълни, че  се надява причината да бъде констатирана час по-скоро, за да се предприемат последващи действия.

img_3012

Той припомни, че течът на язовирната стена се установява по време на предишния концесионер. Заради проблема са дадени предписания и водоемът е изваден от употреба като опасен и към настоящия момент се държи на кота нула.

След встъпването в длъжност на сегашния кметски екип, са предприети необходимите действия и договорът за концесия е прекъснат. В момента Общината води дело срещу концесионера за пропуснати ползи и възстановяване на нанесени щети .

img_3018

По думите на Захариев, Община Перник като собственик на язовира полага необходимите грижи. През лятото е изчистена язовирната стена както от въздушния откос, така и от откоса откъм водата.

„Пътят по язовирната стена беше затворен, за да не могат да се движат коли по него. Беше премахнат изпускателят и в момента предприемаме последващи действия, а именно: прави се разкривка на язовирната стена, за да може, след като се установи течът, да могат да бъдат взети конкретни мерки за запушването му и въвеждането на язовира в експлоатация“, посочи
заместник-кметът и допълни, че има няколко варианта за отдаването му на концесия.

img_3021

Един коментар

  1. Малииии, с тия лачени обуща като за снимка, тоя Денислав големи проверки прави. И той от юрист се преквалифицира в хидроинжинер. Но само един е хидроинжинерът на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *