петък , 14 декември 2018 г.
Начало / Общество / Експертен съвет прие предварителния проект на Общия устройствен план на град Перник

Експертен съвет прие предварителния проект на Общия устройствен план на град Перник

received_10210827807592867
На Общински експертен съвет  днес беше приет предварителният проект за Общ устройствен план /ОУП/ на град Перник, съобщиха от пресцентъра на Общината. ОУП обхваща землищата на Перник, Батановци и селата Драгичево, Дивотино, Студена, Рударци, Ярджиловци, Зидарци, Кладница, Мещица, Люлин, Кралев дол, Големо Бучино, Богданов дол, Расник, Витановци, Боснек, Селищен дол, Лесковец, Радуй, Вискяр Чуйпетлово и Планиница.
На срещата присъства кметът Вяра Церовска и зам. –кметът Владислав Караилиев,  проектантът арх. Светослав Спасов, представители на институции, експлоатационните дружества  и общинската администрация.
„Преобладаващата селищна структура на Община Перник е компактната. Някои населени места притежават линеарна такава, обуславена от природо-географските условия и преминаващи през населените места реки и главни пътища, които са градообразуващи фактори. Освен това, характерно за някои населени места на територията на общината, включително и на общинския център е дисперсната структура – разпокъсана територия, разделена на квартали или махали и намиращи се на сериозно разстояние една от друга. Освен дистанцията се наблюдава и разделяне на тези жилищни територии с производствени, нарушени или съществено важни национални комуникационни трасета на автомобилния и железопътния транспорт. Тези фактори възпрепятстват обвързаността на жилищните структури с централните територии на населените места, както и обособяването на компактни урбанистични единици“, коментира при представянето проектантът арх. Светослав Спасов.
received_10210827807312860
Общият устройствен план е стратегически документ от регионално значение, а в определени случаи – и в национален аспект, който дава конкретни предвиждания за развитие на територията. Той свежда всички стратегически документи от по-високо ниво на териториално ниво и фактически дава отражение на прогнозите на тези документи върху развитието на територията на общината. ОУП се явява ключов документ за постигане на устойчиво развитие. В резултат на желаното постигане на устойчиво развитие и на съществените промени настъпили в социално – икономическите условия през последните години, възниква необходимост от прилагане на качествено нови принципи и практически подходи в устройственото планиране, които следва да отчитат:
• качествено нови условия в развитието на различните видове среди – нормативно – правна, икономическа, социална, информационна, устройствена;
• равнопоставеност във формите на собственост;
• различни подходи при определяне цените на поземлените ресурси с използване на пазарните критерии за търсенето и прилагането;
• възможности за инвестиционна инициатива и еднакви условия и баланс на интересите на всички участници в устройствения процес.
„Общият устройствен план е съобразен с даденостите на региона и представлява ключов документ за постигане на устойчиво развитие на общината. Екипът е запазил като цяло селищата в южните склонове на Витоша и предвижда там да се развива главно туризъм“, посочи арх. Спасов.
Предстои да се оформи окончателният вариант на Общия устройствен план по забележките,received_10210827807552866 received_10210827807512865 нанесени в протокола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *