вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Култура и образование / Екопоход, освещаване на реновирания Пещерски манастир и фестивал на сватбената обредност ви чакат в Земенско

Екопоход, освещаване на реновирания Пещерски манастир и фестивал на сватбената обредност ви чакат в Земенско

сн. nasamnatam.com
сн. nasamnatam.com

Двудневни празненства ще текат в Земен на 6 и 7 юли, съчетаващи три важни събития. Сутринта на 6 юли, идната събота, стартира екопоходът, наречен „По пътя на Мрачката грамота“. Участниците в него се събират в центгъра на село Пещера и ще продължат до манастира „Св. Николай Летни“. Двукилометровото трасе е по новоизградения път до светата обител, която е реновирана и по този повод ще бъде отслужен водосвет от Негово Преосвещенство  Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В 12 часа в двора на манастира ще бъде раздаден курбан.

Мрачката грамота е дарствен хрисовул, издаден на 1 декември 1347 г. от цар Иван Александър в полза на манастира Св. Никола“ в местността Оряхов, покрайнина Мрака, Радомирско, граден през 14 век.

Днес историческият документ се съхранява в Хилендарския манастир в Атон, където е бил пренесена след разрушаването на манастира „Св. Никола“. Грамотата съдържа богата информация за данъчната система, административния апарат и статута на зависимите селяни във второто българско царство през 14 век. Грамотата е написана с бързопис върху пергамент с размери 58×34 см.

В 12.30 часа в центъра на земенското село Пещера официално ще бъде открит Фестивалът на сватбената обредност. Самодейците, участници във фолклорното събитие, ще се представят до 19 часа. Фест ивалът продължава и на 7 юли от 10 до 17 часа. В 17 часа ше се състои награждаването на отличените самодейни формации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *