четвъртък , 21 март 2019 г.
Начало / Общество / Единствена по рода си среща на високо равнище, посветена на противодействието на корупцията, организира Ирена Соколова в Перник

Единствена по рода си среща на високо равнище, посветена на противодействието на корупцията, организира Ирена Соколова в Перник

img_1933

Разширено заседание на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията и организираната престъпност се проведе днес по инициатива на областния управител на Перник Ирена Соколова.

 

Губернаторът заедно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев откриха заседанието, на което бяха представени последните промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). Събитието предизвика голям интерес и оживена дискусия, като бяха отправени много и важни въпроси.

 

По покана на Соколова специални гост-лектори на форума бяха Пламен Георгиев – председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и главният секретар на МВР Младен Маринов. На разширеното заседание на областния обществен съвет специално участие взеха областните управители  на областите Велико Търново, Монтана и Габрово и техните заместники, както и директори на областни дирекции на МВР от страната.

 

Това е първото събитие от подобен род в страната с участници на високо равнище. Чрез организацията му Ирена Соколова за пореден път доказва, че взаимодействието между институциите дава най-добрия резултат за гражданите.

 

Губернаторът отбеляза, че превенцията и противодействието на корупцията са едни от ключовите управленски приоритети и е необходимо в цялата страна на местно ниво да бъдат положени усилия в тази насока.

irena sokolova - valentin radev-MVR

В хода на заседанието бяха дадени разяснения по новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).  Пламен Георгиев даде подробна информация за структурата и функциите на новосъздадения орган. На срещата стана ясно, че с окончателно прието допълнение на ЗПКОНПИ, Народното събрание удължава до 8 юни срока за подаване на ежегодните декларации за имущество и конфликт на интереси за 2017 г. С одобреното допълнение на закона се уеднаквява срокът за лицата, които подават ежегодни декларации, със срока, в който имущество и интереси трябва да декларират и онези, за които това задължение възниква за първи път.

 

Главният сдекретар на МВР Младен Маринов изнесе подробен доклад за въведените антикорупционни политики и мерки. Той представи статистика за нивото на корупция по области в страната ни и методите за нейната превенция. Предвиждат се антикорупционни обучения на служителите на МВР и общинските и областните администрации.

 

Участниците изказаха своето задоволство и благодарност към губернатора за навременната и изключително полезна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *