понеделник , 17 декември 2018 г.
Начало / Общество / Единодушно и без дебати ОбС гласува процедурата за откриване на обществeната поръчка за пътническия превоз на Перник

Единодушно и без дебати ОбС гласува процедурата за откриване на обществeната поръчка за пътническия превоз на Перник

izvanredna-sesiya-transport-1

Без каквито е да е дебати и единодушно Общинският съвет в Перник взе решение за откриване на процедурата за възлагане на обществената поръчка за обществения превоз на пътници по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, като делегира права на кмета Вяра Церовска да проведе поръчката и да я финализира. Може би това бе най-кратката извънредна сесия на местния законодателен орган. Всъщност кметската управа и общинските съветници показаха, че без инат, с желание и мъдрост Перник може да върви напред и добрите неща да се случват.

Форумът започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите край село Микре.

izvanredna-sesiya-transport-5

В началото новият председател на групата на БСП Петър Янков обяви, че червените съветници са удовлетворени от жеста на кмета, която оттегли обществената поръчка от Агенцията по обществени поръчки и я върна, за да се произнесе по нея местният законодателен орган. „Благодаря Ви, че се съобразихте с нашето становище и подкрепихте прозрачността при обществените поръчки. Приветстваме този начин на действие“, заяви той и подчерта, че групата на БСП ще подкрепи единствената точка в дневния ред.

Точката бе гласувана с малко изменения. В състава на комисията по ЗОП, която ще определи изпълнителите по различните автобусни линии, броят на общинските съветници ще бъде равен на броя на общинската администрация. По-късно кметът Церовска заяви, че в състава на тази комисия ще влязат и представители на сдружението на превозвачите на национално ниво, за да не възникват съмнения за прозрачността на процедурата и за да има спокойствие за превозвачите.

Освен това, по силата на решението на ОбС, в документацията ще бъде записано, че се обединяват следните линии:

№1 Калкас-Профилакториума и №4 Кристал – Гробищен парк;

№2 Профилакториум – Гробищен парк и №16 Перник – Бучински път;

междуселищната линия №21 Перник – Кладница и междуселищната  Перник – Мали Дрен.

Гласувано бе и предложението на кмета да бъде допуснато предварително изпълнение на настоящото решение/чл.60, ал.1 АПК/ с оглед защита на особено важни обществени интереси и недопускане на значителни и трудно поправими вреди за Общината, които биха възникнали от неосъществяването на обществената услуга за превоз на граждани.

Ето и коментарът на кмета Вяра Церовска след сесията: „Направих първата крачка с това обществената поръчка да мине през Общинския съвет. Това решение не е само за един мандат, нито за един кмет. Това е решение за гражданите на Перник. Управляващите се менят , превозът си остава и хората имат нужда да бъдат спокойни и сигурни в това как пътуват и те самите и  техните родители, и децата им.

Транспортът на Перник трябва да бъде екологично чист, да бъде навременен, да бъде възможно по-добър. Убедена съм, че това ще бъде и спокойствие за превозвачите, защото ще им даде и време и възможност да се приготвят да бъдат полезни на гражданите на Перник в близкия период“.

izvanredna-sesiya-transport-4 izvanredna-sesiya-transport-3 izvanredna-sesiya-transport-2

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *