петък , 14 декември 2018 г.
Начало / Извън Перник / Евродепутатка видя намек за сексуален тормоз в рекламата на председателството ни

Евродепутатка видя намек за сексуален тормоз в рекламата на председателството ни

reklamno-video

Карима Дели, френски евродепутат от „Зелените“, поиска оттегляне на официалната видео реклама на българското председателство на Съвета на ЕС заради послание, което смята за политически некоректно.

Става въпрос за видеото, което бе представено преди дни, с участието на Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов. Те влизат в ролите на двама млади пътешественици, които, пътувайки с влак из страната ни, откриват нейната красота и интересни обичаи и култура – нестинарството, кукери, храна, музика и много други.

Видеото започва с думите: „България – когато я срещнете за първи път, може да ви даде даде грешен сигнал. Помнете – тук „не“ може да значи „да“. Не че се опитва да ви обърка, просто ви кани да я опознаете сами“.

Депутатката Дели явно е извадила от контекста посланието на видеото, препращайки го към нашумялата тема за сексуалния тормоз. Тя написа в Туитър: „Едно „не“ никога не може да означава „да“. Това е основно правило за съгласие и зачитане на жените. Искам оттеглянето (на видеоклипа) „, добавяйки хаштага на кампанията срещу сексуален тормоз, която взриви Холивуд – #metoo.

Френският евродепутат явно не знае, че традиционно българите кимат в обратна посока за съгласие или несъгласие, противно на възприетото в Европа – нагоре-надолу за „не“ и ляво-дясно за „да“. Именно на тази наша странност са се спрели създателите на видеоклипа, но Дели навярно е решила, че имат предвид, че българките са леснодостъпни./offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *