събота , 17 февруари 2018 г.
Начало / Извън Перник / Дядо Добри почина на 103 години

Дядо Добри почина на 103 години

dyado-dobri

Добре Димитров Добрев, известен като Дядо Добри, почина вчера на 103-годишна възраст. Тъжната вест потвърди пред Агенция ПИК протойерей Серафим Янев от Кремиковския манастир.

Светецът от Байлово, който през целия си живот събира пари за реставриране и поддържане на българските храмове, е издъхнал малко след 15 ч. днес.

Тази нощ църквата в Кремиковската обител няма да затваря врати, за да могат миряните да се сбогуват с благия старец, който бе обявен за символа на доброто в България.

Последните две години от живота си Дядо Добри се оттегли в Кремиковския манастир. Той пожела да приключи земния си път на свято място. Белокосият българин дочака сетния си дъх на строг пост и в скромна килия. В света, в който хората все повече обръщат внимание на материалното, дядо Добри си отиде в смирени молитви пред своя иконостас, край стара дървена печка и върху чергата, постлана на земята, която служеше за негово легло.
Така премина и целия му живот – в смирение и събиране на милостиня. Дядо Добри е най-големият дарител на храм-паметника „Свети Александър Невски“. Даренията му възлизат на над 80 хиляди лева. През 2010 г. той дари 37 500 лева.

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар, че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, негови лични средства и от средства, предоставени му от щедри хора.
През 2005 г. дарява 10 000 лв за църквата „Св. Кирил и Методий“ в село Байлово, две години по-късно дарява 25 000 лв за реставрация на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. През 2008 г. дарява средства за ремонт на църквата в Калофер. Най-голямато дарение от частно лице в 100-годишната история на „Александър Невски“ е на Дядо Добри – 35 700 лв./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *