вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Извън Перник / Държавата поема наема и детската градина на поне 250 българи

Държавата поема наема и детската градина на поне 250 българи

сн. monitor.bg
сн. monitor.bg

250 българи ще могат месечно да получават по 200 лв., защото работят на повече от 50 км. от дома си, съобщават от Агенцията по заетостта. За толкова души е предвидена финансова помощ за покриване на част от наема или таксата за детска градина или ясла през 2019г.

Финансовата подкрепа се предоставя и за възстановяване на част от таксата за интернет или други услуги за нормален жизнен стандарт. Поемат се и 50% от пътните на работника. Средствата по мярката се отпускат за не повече от 12 месеца. От помощта могат да се възползват безработни, регистрирани в бюрата по труда, включително и младежи, ползвали социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа. Условието е работата им да се намира на повече от 50 км. от дома. Мярката влезе в сила от края на 2017 г. и с нея се целеше създаване на условия за по-голяма мобилност и активност на безработните лица.

През предходната година общо 130 безработни са ползвали преференция за мобилност. От тях на 40 са възстановени 50% от разходите за ежедневен транспорт, а на 87 са предоставени до 200 лв. месечно за наем, интернет, детска ясла или градина.

Успоредно с това се създават условия за пренасочване на неработещи професионално подготвени кадри към работодатели, изпитващи нужда от квалифицирана работна сила./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *