сряда , 17 октомври 2018 г.
Начало / Извън Перник / Държавата пак ограничава наследяването на втората пенсия

Държавата пак ограничава наследяването на втората пенсия

pensioneri

Родените след 1959 г. ще имат избор между три варианта за изплащане на втора пенсия, но всички те не зависят изцяло от волята на осигурения, а от размера на натрупаното. Правото на наследяване на парите в индивидуалните партиди ще съществува само в определени случаи. На практика хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват.

  Това става ясно от концептуален модел на социалното министерство за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Моделът е изпратен за становища до социалните партньори, а към изготвяне на конкретни законови промени ще се пристъпи след 15 януари – предложенията в момента са на съвсем ранен етап. Въпросът обаче не търпи отлагане, тъй като не е уреден в съществуващото законодателство, а вече има категории българи, за които плащането трябва да започне.

Три вида пенсионни продукти предлага да има във втория стълб екипът на социалния министър Бисер Петков. Въпреки по-широкия избор държавата продължава да бъде непреклонна по отношение на наследяването на пожизнените пенсии от втория стълб – всеки, избрал този вид плащане, ще губи правото на наследяване, а индивидуалната му партида ще влиза в специално създаден фонд по отделна сметка към всеки частен фонд.

Пожизнена пенсия ще може да се избира, ако месечното плащане ще е над 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тя ще се изплаща през целия оставащ живот на лицето. Има възможност човек да избере да започне да я получава 1 година преди да изпълни необходимите условия за пенсиониране, но отново под условие – ако пенсията е не по-малка от 50% минималната пенсия за стаж и възраст. На практика това са всички по-високи пенсии.

Ако човек държи да запази правото на наследяване на парите в индивидуалната си партида, трябва да се насочи към друг продукт – програмирани тегления. За целта обаче месечното плащане на пожизнена пенсия трябва да е между 20 и 50% от минималната пенсия за стаж и възраст. Размерът на сумите, срокът и периодичността на получаването им ще зависят от натрупаното и очакваната средна продължителност на живот на лицето. В този случай при смърт на пенсионера средствата по индивидуалната му партида се наследяват. Самото плащане пък, наречено програмирано изтегляне, се актуализира веднъж годишно.

Има и трети вид плащане – еднократна сума, платима наведнъж или разсрочено. То също няма да е въпрос на съвсем свободен избор – може да се приложи само ако натрупаното в партидата е твърде малко и евентуалната пожизнена пенсия не може да покрие 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Тук също ще има право на наследяване./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *