четвъртък , 27 юни 2019 г.
Начало / Общество / До 12 бона глоба за музика след 23 ч.

До 12 бона глоба за музика след 23 ч.

muzika-diskoteka

До 12 хиляди лева ще е максималната санкция за силен шум след 23 часа. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за защита от шума в околната среда. Законопроектът е внесен от Министерския съвет и бе приет на първо гласуване на 12 юли 2018 г.

Текстовете забраняват озвучаване на открити площи и зони в територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14 до 16 часа и от 23 до 8 часа. За същия период се забранява излъчването и на шум при строителство. Изключение ще правят религиозните храмове, железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системите за оповестяване на населението при бедствия.

„Със Закона за шума не ограничаваме обществени събрания, митинги и прочее, а слагаме край на вакханалията на шума в България”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е вносител на законопроекта, по време на брифинг в Народното събрание. Той уточни, че приетите текстове ограничават шума от зареждането на търговски обекти след 22 часа. Спират се и надутите децибели от уредби на лимузини с отворени прозорци, тонколони на мотори и велосипеди, забранява се озвучаването от плаващи транспортни средства, кораби, плаващи дискотеки и други нововъведения на туристическия бизнес.

Контролът върху нарушенията за часовете през нощта от 23 ч. до 8 ч. се възлага само на органите на МВР, а не както беше до сега, шест министерства плюс общините, да следят за изпълнението на забраната. Според Симеонов от законопроекта ще са доволни и от МВР, защото новата нормативна уредба ще облекчи работата им предвид това, че досега тя не е била ефективна. „Органите на МВР са тези, които ще осъществяват контрола първо върху обектите, които шумят и създават шум в околната среда“ каза още Симеонов.

От законопроекта става ясно още, че жилищните сгради, в които се вдига много шум, ще подлежатна същия режим на измерване от лабораториите към районните здравни инспекции, при подаване на сигнал за високи децибели. С него се определя кой има право да извършва констатации на нарушението, кой пише актовете и наказателните постановления. Това вече ще са общините и кметовете. „От тази група бяха изключени общината и кметът. Поправяме тази неволна грешка на законодателя и си даваме правомощията и на общината да не си измива ръцете, когато има сигнали за силен шум“, обясни Симеонов.

За нарушение на разпоредбите се предвижда физическите лица да се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение санкцията е от 2000 лв. до 6000 лв. На юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв. При повторно нарушение глобата скача от 5000 лв. до 12 000 лв./monitor.bg

Следваща Център за услуги и информация на граждани отвори врати в община Земен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *