Начало / Политика / Доц. Христо Михайлов от АБВ: Ръководството на БАБХ направи серия от грешни ходове при опита си за борба с чумата по свинете

Доц. Христо Михайлов от АБВ: Ръководството на БАБХ направи серия от грешни ходове при опита си за борба с чумата по свинете

doc-hristo-mihailov-abv

Държавата, в лицето на ръководството на БАБХ, направи серия от грешни ходове при опита си за борба с чумата по свинете. Те създават една незряла среда, която не само пречи на битката ни със заболяването, но и създава обществено недоверие в институциите. Нещата са стигнали дотам, че българите вече не вярват на ветеринарния лекар, когато той почука на вратата им. Това заяви зам.-председателят на АБВ доц. Христо Михайлов.

По думите му именно заради неадекватното поведение на институциите, в страната хората почват да гледат с недоверие към изключително добрите ни ветеринарни специалисти и да свързват присъствието им с крайни мерки, като избиване и унищожаване на домашни животни. „Само за това лято бяха създадени редица предписания, указания, заповеди и административни актове, всеки един от които бе предпоследен. Многократно земеделския министър отменяше свои собствени заповеди. През лятото например провокираха ловците да излизат на лов, а после отмениха лова. Около 1 октомври създадоха зони за ловуване около Дунав, после отмениха и тези зони, а сега има и промяна и в организирането на изпращането и изследването на проби. Българския ловец вече не вярва на тези изисквания и указания.

Имаме информация, че започва да се прикрива отстрелът на животни! Защото хората казват, че не вярват нито на указанията, нито на изискванията, които си противоречат и се променят на всеки десет дни. И оттук нататък опасността става изключително голяма, защото невземането на проби в комбинация с разпределянето на месото от отстреляните животни и транспортирането му до населените места, означава пряка заплаха за внасянето на вируса в домашна среда“, посочи доц. Михайлов. Той изрази надежда, че за проблема, който може да ескалира до сериозна криза, ще бъдат взети адекватни мерки и обяви, че ръководството на АБВ е обсъдило ситуацията със зам.-министъра на земеделието и храните доц. Янко Иванов, който е поел ангажимент да разгледа предложенията на партията. Едно от тях е да бъде възстановена Националната ветеринарномедицинска служба, като самостоятелен и независим орган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *