събота , 2 февруари 2019 г.
Начало / Общество / Достъпна среда за хора с увреждания осигуряват млади перничани

Достъпна среда за хора с увреждания осигуряват млади перничани

martin-mariov

Млади перничани спечелиха проект от Европейския фонд за солидарност на стойност 6 000 лв. Проектът е на тема „Достъпност за хора с увреждания“ и ще се изпълнява за срок от шест месеца. Договорът по проекта бе подписан вчера.

„Нашите цели са: по-достъпна градска среда за хората с увреждания, чрез изграждане на съоръжения, подобряващи достъпа до важни обекти, възпитаване на ценности като солидарност и приемственост у младите хора в града. Включване на максимален брой хора с двигателни проблеми в социалния живот на гр. Перник, повишаване на социалната ангажираност на младежите в гр. Перник, създаване на условия за равен достъп на хората с увреждания до услуги, както и иницииране на широк дебат и кампания за набиране на средства за закупуване на електрически рампи за инвалидни колички“, обясняват младежите.

proekt-1

Те добавят, че хората с увреждания в България са сериозно изолирани от социалния живот в един град и това ги кара да се чувстват нежелани от обществото. „Смятаме, че с малки, но правилни стъпки можем да бъдем инициаторите на ценностна промяна не само в нашия град, но и в цялата страна. Искаме тези хора да имат равен достъп до всяка една услуга, било то публична или частна. Да се чувстват равноправни граждани на нашия град, каквито са”, заявяват те.

Със средствата по проекта на възлови места в центъра на града ще бъдат монтирани гумени рампи, които да позволяват на трудноподвижни хора и инвалидни колички да преминават от тротоар на тротоар. През май ще бъде организиран смесен спортен празник в градския парк, освен това се предвижда за нуждите на МБАЛ „Рахила Ангелова“ да бъдат закупени инвалидни и тоалетни столове, помощни средства за придвижване и други.

Младежите ще популяризират проекта си чрез фейсбук страница, която скоро ще бъде активна, както и чрез Youtube канал, на който ще бъдат качвани видеа с презентации, интервюта с представители на организациите на хората с увреждания, разкази с добри практики от други градове и още много.

prfekt-2

Предишна Дамски чанти, пари и ключ от лек автомобил са откраднати от къща в Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *