вторник , 20 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Директори на професионални училища и експерти търсиха решение на проблема с приема в професионалните паралелки

Директори на професионални училища и експерти търсиха решение на проблема с приема в професионалните паралелки

p1670317

На 69% е реализиран план-приемът в утвърдените професионални паралелки в област Перник за тази учебна година. На 31% пък е осъществен план-приемът в профилираните паралелки, съобщи началникът на РУО Ваня Коконова по време на дискусията, която събра в града ни представители на образованието от страната. Събитието, което се преведе в ПГТС „Арх. Йордан Миланов“, бе на тема „Какво трябва да знае директорът за държавния план-прием, за да бъде той успешен“, а негов организатор бе Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/.

Началникът на РУО-Перник Ваня Коконова
Началникът на РУО-Перник Ваня Коконова

Коконова обяви, че дуалното обучение през 2016/2017 г. е осъществено по една професия, а през миналата учебна година – в 8 паралелки с 8 професии. Тази година са реализирани 7 паралелки с 12 професии. Дуалната система на обучение в областта 43% от общия брой професионални паралелки в 7 училища.

Присъстващите търсиха отговор на въпроса защо не се намира пресечната точка между работници и работодатели, така че едните да намират своята успешна реализация, а другите да разполагат с квалифицирани кадри. Младите хора не са мотивирани да постъпват в професионални паралелки, план-приемът се осъществява все по-трудно, заявиха участниците в дискусията. Според почетния председател на СРСНПБ Самуил Шейнин тази тенденция ще се задълбочава, а гладът от подготвени кадри ще става все по-осезаем. Като част от решението на проблема бе посочено, че трябва да има здрава връзка между бизнеса и професионалното образование, въпреки че в момента нещо в този процес не е както трябва.

Председателят на СРСНПБ Надежда Николчева
Председателят на СРСНПБ Надежда Николчева

Директорите на професионалните гимназии да търсят вътрешни резерви, които ще решат проблема с план-приема, както и да се активизират при откриването на обучение по атрактивни професии, бяха само част от предложенията, които след обсъждане в Съюза на работодателите, ще бъдат предоставени на МОН.

Началникът на РУО – Перник Ваня Коконова насочи вниманието към ПМС №111 за защитените професии и посочи, че така са спасени от закриване професионални паралелки в област Перник.

Успешно реализираният прием да се определя от два индикатора – количествен и качествен, предложи Съюзът на работодателите. При първия да се отчита на 100% прием и 100% пълняемост на паралелките, а при втория – средният успех на новоприетите ученици от НВО по БЕЛ и математика да равен или по-висок от този в останалите средни училища.

Дискусията няма амбиция да реши проблемите в професионалното образование, но случващото се днес в Перник е крачка напред, обяви председателят на СРСНПБ Надежда Николчева.

Според статистиката, за учебната 2000/2001 г. броят на учениците по програмата за професионално образование е бил 186 135. Приз 2016/2017 г. те са със 78 000 по-малко. За 2017/2018 г. има позитивна стъпка – броят на младите хора в ПО е по-голям от всички останали години.

p1670318 p1670319

Бившият министър на образованието Диян Стаматов /вдясно/ взе участие в дискусията
Бившият министър на образованието Диян Стаматов /вдясно/ взе участие в дискусията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *