понеделник , 17 юни 2019 г.
Начало / Бизнес / Директорите на теритириалните институции отчетоха добра работа през 2018-та

Директорите на теритириалните институции отчетоха добра работа през 2018-та

dsc_0105
Областният управител Ирена Соколова проведе годишна среща с директорите на териториалните структури от област Перник. На нея те представиха отчет за дейността си и акцентираха върху постигнатите резултати през 2018 г.
Институциите в Областта, споделиха, че са надградили качеството си на работа с внедряването на вътрешно-институционална система за електронен обмен на документи.
Контролните органи по общественото здраве, качеството на въздуха, водите и храните в региона отчетоха, че през годината са работили по множество сигнали на граждани свързани с околната среда. Проведени са редица информационни и разяснителни кампании за тютюнопушенето, употребата на алкохол, кърмачеството, актуалната епизоотичната обстановка и др.
dsc_0107
12 500 души са преминали през отделенията на МБАЛ „Рахила Ангелова” гр. Перник през тази година, което бележи ръст спрямо миналата. Закупена е нова апаратура за лечение: лапароскоп за хирургично отделение, лампи за операционния блок, две линейки за транспортиране на хора с хемодиализа. 13 лекари и 12 сестри са започнали работа в многопрофилната болница.
Относно епизоотичната обстановка, здравните власти, отбелязаха че в областта ни през тази година няма регистрирани случай на заболяванията Африканска чума по свинете и Инфлуенца по птиците. През изминалите месеци е осъществен засилен контрол на ГКПП „Стрезимировци”, при който са конфискувани над 150 кг. храни от животински произход, в частност сурово свинско месо и колбаси. На контролния пункт стартира изграждането на автоматична система за обливане и дезинфекция на преминаващите превозни средства.
В сферата на образованието в регион Перник има високи постигнати резултати на учениците от националните външни оценявания, матурите и олимпиадите. Благодарение на областния управител Ирена Соколова е осъществена връзка с бизнеса по реализирането на дуалното обучение, а областта ни е с най-висок процент дуални паралелки в страната.
dsc_0079
4,54% е общото равнище на безработица /към 31.11.2018 г./ в област Перник, което е с пункт по ниско спрямо 2017 г. В общините статистиката е следната: Перник – 3,36%, Радомир – 5,17%, Брезник – 9,13%, Трън – 23,59%, Земен – 12,56%, Ковачевци – 4,54%, уточниха от Бюрото по труда в Перник.
18 млн. лв. е месечният размер на изплатените пенсии, а броят на лицата в пенсионна възраст в област Перник е 43 680, отчетоха от ТП на НОИ – Перник. През годината са изплатени още: 6 млн. лв. за временни обезщетения за временна нетрудоспособност и 14 млн. лв. – на безработни лица.
Рехабилитацията на язовир „Студена” и проекта за подмяна и изграждане на водопроводи, канализация и пречиствателни станции в Перник и Радомир, са сред ключовите дейности за ВиК – Перник. През годината дружеството е извършило 4033 ремонта на стойност 686 хил. лв.
От Областната дирекция на МВР отчетоха, че е осъществен ефективен контрол в посока противодействие на битовата престъпност, охраняването на обществения ред и сигурност, предотвратяване на пътно-транспортните произшествия и административното обслужване на гражданите. Значително са намалели катастрофите и е увеличена разкриваемостта на престъпленията. Екипи са обходили малки и слабонаселени места, където хората са поставили проблемите си пред униформените.
От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” уточниха през 2018 г. са оказвали пълно съдействие не само при възникнали пожари, но и при аварийни ситуации. По проект за трансгранично-сътрудничество със Сърбия, пожарната е получила ново оборудване за борба с наводнения, дронове и апаратура за локализиране на пожари в труднодостъпни райони. През година е осъществено обучение по противопожарна безопасност на ученици и общински доброволни формирования.
От ЧЕЗ разпределение отчетоха, че през изминалите месеци е направена 100% автоматизация на мрежата в община Перник – подменени са всички електромери с дистанционни, както и е оптимизирана мрежата в региона.
През 2018 г. Националната здравно-осигурителна каса в Перник е отпуснала 38 млн. лв. към лаборатории и аптеки, стана ясно на срещата.
От Областно пътно управление припомниха, че от началото на следващата година предстои въвеждането на ТОЛ системата за закупуване на електронни винетки. Поставени са терминали на няколко места в областта – на ГКПП „Стрезимировци” и бензиносттанции.
В края на срещата областният управител на Перник благодари на териториалните структури за партньорството, постоянната комуникация, целенасочена работа през годината и добрата експертиза, благодарение на които са постигнати добри резултати за жителите на областта и тяхното спокойствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *