четвъртък , 27 юни 2019 г.
Начало / Извън Перник / Димитър Иванов: Ще видим фалита на един икономически и социален модел

Димитър Иванов: Ще видим фалита на един икономически и социален модел

dim-ivanov
„Влизаме в сложна ситуация, започва фискална и кредитна ревизия на шестте основни български банки и за една голяма част от българския бизнес в 2019 година няма да има спасителен бряг, защото банките ще бъдат под силен мониторинг от Европейския банков съюз. Инфлацията се вдига, лихвените проценти растат, не виждаме нови двигатели на растежа.

Съветът ми към правителството е да активизира вниманието си към основните инвестиционни проекти, които стоят пред България – модернизацията на отбранителната индустрия, проектът за АЕЦ „Белене“, газовият турско-български поток, двете „Марици“, реформите в БДЖ сектора. За тези проекти трябват силни инвестиции в една сложна ситуация за българската икономика“, коментира икономистът проф. Димитър Иванов пред bTV.

Професорът не очаква „2019 година за България да бъде година на хармонизация, на фактори, на причини, на обстоятелства и на резултати“. „Много важно е да се напомни, че в 2019 година влизаме в края на едно загубено десетилетие за българската икономика. Второто десетилетие на XXI век е загубено заради необходими структурни реформи в икономиката. То беше доминирано от обедняване на българското общество, беше доминирано от кризата в периода 2008-2011 г.. България не съумя да спечели предимства от тази криза, затова 2019 г. ще бъде сложна, преломна година“, подчерта икономистът.

Той посочи няколко фактора, които ще влияят на икономическата обстановка в България. „Външната среда ще бъде годината на външното ребалансиране в света – търговските войни, търговските конфликти, които администрацията на Тръмп започва с Китай, с Мексико, с Канада, с цяла Европа“, посочи Димитър Иванов и към тях добави спирането на процеса на „спасяване на страни, на икономики, на банки, на облигационни заеми“ и потвърди, че няма да има ново финансиране.

Икономистът е категоричен, че свръхзагряването на американската икономика води до вдигане на лихвените проценти и до повишаване на инфлацията като цяло. „Рецесията чука на вратата, защото имаме исторически на дълъг период в САЩ – над девет години на глобална икономическа експанзия“, поясни той./frognews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *