неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Децата от „Пролетен цвят“ връчиха на кмета традиционния сурвакарски лик

Децата от „Пролетен цвят“ връчиха на кмета традиционния сурвакарски лик

img_3928
Малчуганите от детска градина №3 „Пролетен цвят“ в Перник завършиха традиционната детска маскарадна щафета и официално връчиха на кмета Вяра Церовска сурвакарския лик, който бе изработен от ръцете на децата от 15-те детски заведения в града. Празничната проява, посветена на Международния фестивал „Сурва“, включваше навсякъде причудливи изложби и въздействащи игри на маскирани малчугани.
Децата от „Пролетен цвят“ и техните учители бяха подготвили прекрасен спектакъл. Малки сурвакари благословиха за здраве и берекет и със страховити маски гониха злото от детската градина. Талантливите деца очароваха публиката с песни и танци. Те показаха на гостите, че традицията на Сурва е жива, че тя ревниво се съхранява и се предава от поколение на поколение.
Кметът Вяра Церовска поздрави малчуганите и техните преподаватели за прекрасната организация. „Благодаря ви, мили деца, за това настроение и радост, което дадохте на всички нас. Благодаря ви за този труд, който вие сте положили, за да оживеят толкова много герои и сурвакари . На вас, преподаватели, благодаря за всеотдайността, добротата, позитивното отношение, търпението и обичта, с които ги дарявате ”, каза Вяра Церовска и пожела на всички хубав празник.
img_3901
След това по традиция директорът на ДГ „Пролетен цвят“ Десислава Петрова предаде на градоначалника маската и сподели, че с пресъздаването на обичая е изгонено злото и е направен път на доброто.
В края на тържеството всички директори на градини бяха удостоени с диплом за участие в маскарадната щафета.
На чудесния празник присъстваха още заместник- кметът по образование и култура Севделина Ковачева, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов и експерти от отдел „Образование и култура” в община Перник, директори на детски заведения от цялата община.
img_3920 img_3909 img_3926

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *