сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Извън Перник / Дете със свастики на стадиона: Година без мач за татко и глоба!

Дете със свастики на стадиона: Година без мач за татко и глоба!

deca-sas-svastiki

Наказание от една година да не посещават футболни мачове и глоба грози всеки родител, ако детето му е изрисувано неприлично. Това обяви директорът на ДАЗД Елеонора Лилова пред „Монитор“.
Предложението е за изменение на закона ще бъде внесено до края на месеца от агенцията. Целта е хулиганстките прояви и риска за децата да бъдат по-ясно регламентирани.

 

Мерките се вземат след като деца от агитката на „Левски“ бяха заснети на мача с ЦСКА да вдигат ръка за нацистки поздрав, а телата им са изрисувани със свастики. Родителите са установени, единият от които е заклет фен на сините. Дори в личната си карта се подписвал с „Левски“. След 3 часа разпити обяснил пред МВР, че докато подрастващите са били в обкръжението му са били облечени с тениски и е нямало как да види изрисуваното по телата им. Не знае и чие дело е.
„Децата обаче не държат в ръката си фанелки, т.е. те трябва да са ги оставили при родителите, което ни навежда на мисълта, че няма вариант да не са видели телата им“, коментират от Държавна Агенция Закрила на детето.

В тази връзка агенцията е провела разговор с председателя на комисията за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов.

„Това ще бъде голямо наказание за истинските фенове и ще ги накара да бъдат по-внимателни“, добави още тя.

Предвижда се още да бъде уточнено, че на посетителите се забранява да използват символи, надписи или рисуване на знаци, които подбуждат към омраза или геноцид. Ще бъде необходимо и съставянето на  конкретни указания и към координаторите на спортни събития.

Освен това при закупуване на повече билети, продавачът ще трябва да предупреждава феновете, че непълнолетните лица се нуждаят от декларация, за да бъдат допуснати.

Още един голям пропуск в закона са установили от ДАЗД – в него не се упоменава един възрастен колко максимално подрастващи би могъл да придружава. Необходимо е в текстовете също да се формулира какво точно означава „отговорен възрастен“. Това е определението за този, който може да придружи непълнолетните на мач.

„Някои от децата биват пускани със съседчетата, а дори и с не толкова добре познати възрастни“, обясни Елеонора Лилова защо е необходимо дефинирането./dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *