четвъртък , 26 април 2018 г.
Начало / Политика / Депутатът Станислав Владимиров иска разширение на пътя Перник – София през Владая. Министър Нанков обещава светофари

Депутатът Станислав Владимиров иска разширение на пътя Перник – София през Владая. Министър Нанков обещава светофари

stanislav-vladimirov

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обещава светофарни уредби за реверсивно движение на пътя Перник – София през Владая, но не и четирилентов път. Това стана ясно по време на парламентарния контрол, когато народният представител от БСП Станислав Владимиров постави въпрос за разширяването и изграждането на изключително натоварения участък. Става дума за 10,685 км.

Владимиров неведнъж е подчертавал,  че  пътят Перник – София през Владая остава сред основните приоритети в работата му като народен представител от Пернишка област.

„По данни от трафик, камерите на път I-1 от кв. „Княжево“ до пътен възел „Даскалово” средно-денонощната годишна интензивност на автомобилното движение за 2016 г. е 30 814 преминали МПС. Това показва, че трасето е сред най-натоварените пътища в страната.

Особено голям проблем със задръстванията е в пиковите часове и празнични дни, когато образувалите се колони са километрични. Наред с това, пътната настилка в участъка Драгичево – Владая е силно компрометирана, с множество мрежести пукнатини и дълбоки ровини. Банкетите са обрасли, отводнителните канали на много места са затлачени или заличени”, посочи във въпроса си Владимиров.

Той отбеляза още, че последният ремонт на целия участък на път I-1 е правен през 2001 г., а експлоатационният му срок е изтекъл.

Има готов проект за цялостна рехабилитация на пътя, който от дълго време отлежава в АПИ.

По данни от трафик камерите средно-денонощната годишна интензивност на автомобилното движение за 2016 г. е както следва – АМ „Тракия – 41 182 МПС, АМ „Хемус“ – 26 608, „Люлин” – 18 127. Тези числа показват, че път I-1 е не просто един от най-натоварените пътища, но и далеч надминава преминалите през „Хемус“ и „Люлин“ моторно-превозни средства.

Въпреки това, министър Нанков остана категоричен, че разширение няма да има. В отговора си изтъкна, че за миналата година са похарчени над 200 000 лв. за ремонт на пътя, а от началото на тази досега – почти още толкова.

Цялостен ремонт ще има някога – 2018 или 2019 година, „когато има средства” добави той.

От отговора на министър Нанков стана ясно, че състоянието на пътя за София през Владая не е приоритет, въпреки че става дума за разширяването на точно 10,685 км. За сметка на това той изтъкна, че е водил разговор с главния архитект на София за довършване на околовръстния път, като по този начин очаква движението през Владая да бъде пренасочено по АМ „Люлин”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *