сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Извън Перник / Депутатите ще нахлузят намордник на свободата на словото

Депутатите ще нахлузят намордник на свободата на словото

cenzura

В скандални дебати за свободата на словото депутати от всички парламентарни групи за пореден път демонстрираха изкривените си представи за демокрация и твърдата си решимост да наложат още рестрикции на независимите медии.

Формално поводът за дискусията бе приемането на годишния отчет на Съвета за електронни медии (СЕМ). Към неговата безсмислена дейност нямаше никакви критики. За сметка на това стана ясно, че народните представители разбират журналистиката като обслужване на политиците и че медийната независимост ги тревожи силно.

Първа за нови регулации заговори БСП. „Трябва ли държавата да има регламент върху медийното съдържание? Лично моето убеждение е, че това трябва да стане“, заяви Антон Кутев.

След него представители на ГЕРБ застъпиха същата позиция. „За първи път 100% се съгласявам с Антон Кутев, защото е 100% прав. Проблемът е много голям“, каза шефът на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, който продължава да бърка обществена и държавна медия. Бившият министър на културата припомни за скандала със собственото му изказване към водещия от БНТ Георги Ангелов преди 2 г. – тогава Рашидов посъветва Ангелов да не иронизира държавата, защото заплатата му била на нейната „ясла“.

Тома Биков от ГЕРБ повтори тезата, че не трябва да се обръща внимание на излезлия неотдавна доклад на „Репортери без граница“, в който през 2017 г. България пада на 111-о място по свобода на словото. По повод на същата класация премиерът Бойко Борисов заяви преди дни, че проблемите на медиите са на самите медии и че той няма нищо общо. Никой от управляващите до момента не е обяснил защо по неясни критерии европейски средства текат към медии, близки до властта.

КОНТРАПУНКТ

Разделът за България в доклада на „Репортери без граница“ е озаглавен „Непрозрачна и корумпирана“. Той разобличава управленската система, водеща към „масово разпространение на корупцията и тайно договаряне между медии, политици и олигарси“. Правителството е критикувано, че „раздава на определени медии средства от фондовете на ЕС при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в публикациите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми.“ Нападенията и заплахите срещу журналисти зачестиха през последните месеци, продължава анализът и завършва с констатацията: „Да си журналист в България може да е опасно“. Като главен виновник за това състояние е посочен депутатът от ДПС Делян Пеевски. За него пише: „Най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски – бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на „Нова българска медийна група“. Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.“ Пеевски упорито отрича да контролира разпространителска мрежа./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *