сряда , 20 февруари 2019 г.
Начало / Култура и образование / Ден на Паисий честваха в село Кралев дол

Ден на Паисий честваха в село Кралев дол

35643388_906435092862779_6412616542088855552_n
Ден на Паисий беше  честван днес в село Кралев дол. Пернишкото село е сред селищата в страната, претендиращи, че са родното място на автора на „История славянобългарска“. Празникът се състоя в местността „Калужерец“ при параклиса „Св. Преп. Паисий Хилендарски“, където е разположена и Паисовата чешма. Тържеството уважиха кметът Вяра Церовска и нейните заместници, народният  представител  д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова и кметове на населени места.
Тази година се навършват 296 години от рождението на един от колосите в българската история и 256 години от написване на епохалния му труд „История славянобългарска”. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година. И досега не е открит документ, за да се разреши въпросът, в кое село или град се е родил първият идеолог на Българското възраждане и народен будител – Паисий Хилендарски. Местните жители обаче се гордеят и вярват в твърденията, че Паисий Хилендарски е роден именно тук в Кралев дол.

Кметът на Кралев дол Пламен Георгиев поздрави жителите и гостите на селото с празника, като изказа благодарност на  хората и дарителите построили параклиса в чест на Паисий Хилендарски.
 „Скъпи жители и приятели, за пореден път ще покажем откъде е един от големите българи  – Паисий Хилендарски – от Кралев дол. Трябва да се повторя и трябва да се знае. Днес е един празник, в който за пореден път имаме възможност да почерпим от нашата история – гордост, самочувствие, достойнство. „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“, сподели кметът Вяра Церовска и по традиция  направи дарение от книги на местното читалище.
Сред дошлите да почетат делото на Паисий беше и писателят-журналист Цанко Живков, посветил немалко години от живота си да отстоява и доразвива тезата, че коренът на Паисий Хилендарски е от Кралев дол.
По традиция на празника беше раздаден и курбан за здраве.
den na paisii den na paisii den na paisii den na paisii den na paisii den na paisii den na paisii den na paisii

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *