понеделник , 18 февруари 2019 г.
Начало / Култура и образование / Ден на Паисий организират в пернишкото село Кралев дол

Ден на Паисий организират в пернишкото село Кралев дол

paisii
Ден на Паисий ще се проведе в местността „Калужерец“ в село Кралев дол на 19 юни, вторник, от 12:00 часа. На този ден Българската православна църква чества преподобни Паисий Хилендарски. Денят и годината на смъртта на народния будител са неизвестни и затова  паметта му се отбелязва на 19 юни.
Проявата се организира от читалището “ Св. Паисий Хилендарски-1927 г.” с подкрепата на Община Перник и кметство Кралев дол.
Паисий Хилендарски е роден през 1722 г.. Наричаният често Отец Паисий e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“. Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположник на българското Възраждане. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година.
Пернишкото село Кралев дол е сред трите населени места в страната /Банско и Доспей/, които претендират да са рождено място на Паисий Хилендарски. В книгата си „За родното място на отец Паисий“ пистателят Цанко  Живков твърди, че той се е родил именно в Кралев дол, като едно от основните доказателства за това авторът намира в езика и по-точно диалектните му особености, който използва Паисий  в своята история и които се срещат в диалекта на с. Кралев дол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *