Начало / Култура и образование / Ден на народните будители – празник на духовността

Ден на народните будители – празник на духовността

den-na-narodnite-buditeli

Горните думи написаха за учителите си за 1 ноември – Ден на народните будители, учениците от ГПЧЕ „Симеон Радев“ в Перник. Истински думи, вдъхновени от истината, че дори и императорите се прекланят пред хората, носители на знанието.

Все в този дух, през 20-ти век епископ Константин пише: „Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души“.

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение.

Не са много нациите, които в специален ден почитат паметта и делото на предците си, нарекли ги Народни будители. Вече повече от век, в първия ден на ноември, България обръща поглед назад, към тези които дръзновено и себеотрицателно прокараха мостовете, по които се движим и днес.

1-ви ноември  да  стане Ден на народните будители е предложение на Стоян Омарчевски – министър на просвещението в правителството на Александър Стамболийски. Идеята е този ден да увековечи паметта на великаните на непобедимия български дух, на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите ни дейци за народното пробуждение, за да служат за назидание и пример на поколенията. Всепризнат патрон на българското будителство е Йоан Рилски почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *