понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Uncategorized / Денят на Перник – слънце, багри, настроение и усмивки

Денят на Перник – слънце, багри, настроение и усмивки

fb_img_1539947121844
С празнично дефиле, много настроение и слънчеви усмивки започна празничната програма за Деня на Перник. Традиционно шествие тръгна от сградата на Община Перник, предвождани от  мажоретен състав и от Духовия оркестър, официалните лица, сред които кметът Вяра Церовска и нейният екип, народният представител Красимир Велчев, областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов, представители на политически партии, общински съветници, граждани и възпитаници на училища, носещи името на покровителя на Перник Св. Иван Рилски. Сред гостите бяха и делегации от Русия, Сърбия,  Черна Гора и Китай.
Официалната програма продължи с ритуал по издигане на знамето на Република България, след което малчуганите от детска градина  „Изворче“, изпълниха така, както само малките умеят песента „Да те има“. Перничани бяха впечатлени и от гласовитите момичета и момчета от вокална група „Хармония“, с ръководител Валери Цветков.
fb_img_1539947127717
По традиция перничани и гости на града бяха приветствани от кмета на Общината  д-р Вяра Церовска. „Днес е празникът на Перник – най-тържественият и най-богатият ден от годината. Денят, в който почитаме нашия закрилник – Свети Йоан Рилски Чудотворец, най-големия български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога”, сподели кметът д-р Церовска. – Обичам моя Перник, защото съм родена и израснала в него. Тук са моите корени и всичко около мен  – хората, сградите , улиците, пъстротата на Струма, изгревът над Витоша и залезът над Голо бърдо говорят с езика на моето сърце.
fb_img_1539947124974
Вложихме  усилия, за да превърнем нашия град в едно по-уютно и красиво място. Днес можем да се похвалим, че Перник е един от градовете с много паркови пространства, зони за отдих, спорт и игра. Само преди дни беше открит най-атрактивният парк в Югозападна България.  Голяма част от жилищата на перничани вече имат нова визия, която променя облика на града. Постарахме се да улесним и комуникацията на част от кварталите, като ремонтирахме  моста над река „Струма“, реконструирахме улици, паркинги и обновихме сгради.
Знаем , че имаме още много работа и ще вложим всичките си усилия, за да изградим и по-добра инфраструктура. Убедена съм, че това е важна предпоставка, която  ще доведе нови инвестиции и работни места. Скоро ще започне да функционира и нов модерен индустриален комплекс, който ще промени живота на перничани“, каза в соловото си кметът Вяра Церовска.
Градоначалникът  благодари на близките си за търпението и доверието, на приятелите си за това, че ги има, на неприятелите – че я карат да бъде внимателна, на колегите си за труда и усилията, на общинските съветници за подкрепата на важните за града моменти, на почетните граждани – за качествата им,  на пернишките деца за щастието, което дават с успехите си.
fb_img_1539947180121
Поздравителен адрес отправи и областният управител Ирена Соколова. „Като потомци на видния болярин Кракра, перничани доказваме, че сме хора с гордо вдигнати глави, че с радост и дързост преминаваме през изпитанията и превратностите на времето и създаваме новия ред и новата реалност.
В този празничен ден ви желая здраве, благоденствие и просперитет. Продължавайте да носите енергията и огъня, завещана ни от нашите предци, за да вървим заедно в посоката на европейското развитие и успеха на нашия град и област!”, обърна се към стотиците граждани Соколова.
fb_img_1539947136016
Тази година жителите на града получиха благословията и на Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Поздравителни адреси по случай празника бяха  изпратени от премиера Бойко Борисов, от председателя на 44-то Народно събрание на Република България Цвета Караянчева, от  Ивелина Василева – председател на Комисията по околна среда и водите в НС, от  председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, от Росен Желязков – министър  на транспорта, информационните технологии и съобщенията, от Николина Ангелкова – министър на туризма и др.
fb_img_1539947130261
Концертната програма за празника продължи с изпълнения на Павлина Горчева, която стана новият почетен гражданин на Перник и която огласи площада с „Песен за Кракра“. След нея бяха представени красотата и багрите в танците и песните на фолклорния ансамбъл “Граовска младост” при Двореца на културата.
fb_img_1539947166859
За децата на естрадата в парка имаше специален концерт, в който разностранните си таланти изявиха момичетата и момчетата от школите при Обединения детски комплекс. Многобройната публика аплодира възторжено и напълно заслужено прекрасните гласове от хор „Родна песен“, танцьорите от клуб „Надежда“, грациозните балерини и игроорците от „Граовче“. Даровитите деца пръснаха и настроение, и много слънце с прекрасните си изпълнения.
fb_img_1539947169567 fb_img_1539947148039 fb_img_1539947161340 fb_img_1539947138677 fb_img_1539947133195
p1670134 p1670146 p1670148 p1670157 p1670162

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *