понеделник , 21 януари 2019 г.
Начало / Криминални / Денонощно: Видеокамери и засилен контрол по пътищата за абитуриентските балове в Перник

Денонощно: Видеокамери и засилен контрол по пътищата за абитуриентските балове в Перник

сн. vesti.bg
сн. vesti.bg

Във връзка с предстоящите абитуриентски балове, в Перник и областта са набелязани конкретни мерки за опазване на обществения ред, сигурността и безопасността на движението по пътищата, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВРь.

 

Осигурен е засилен контрол за нарушения и заснемане с видеокамери.

 

Проведени са срещи между ръководството на ОД МВР,  директорите на училища и Регионалния инспекторат по образованието, като са набелязани съвместни действия при провеждането на абитуриентските балове и публичните прояви, свързани с честването на Деня на българската просвета и култура.

 

Създадена е организация за максимално ефективно използване на полицейските сили от Районните управления по места. Униформените приоритетно ще бдят за реда в районите на училищата, където ще се събират повече автомобили с абитуриенти, маршрутите на придвижването им и местата на баловете и тържествените чествания.

 

Проверяват се ресторантите, баровете, дискотеките и клубовете, като специално внимание се обръща на пропускателния режим, за да не бъдат допускани хора с огнестрелно оръжие, агресивни, в нетрезво състояние или употребили наркотици. В тази връзка са проведени срещи и с ръководители на частни охранителни фирми, като е уточнено взаимодействието и своевременният обмен на информация с органите на полицията.

 

Засилен е контролът по отношение пренасянето, законната употреба и съхранението на огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, за да се избегнат инциденти и нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.

 

Създадена е организация за безопасността и сигурността на движението по пътищата от региона. Активният превантивен контрол е насочен към организираното придвижване на абитуриенти  и придружаващите ги преди и след приключване на баловете в нощните часове.

 

При организирани екскурзии, съвместно с училищата и организаторите се уточняват местата, където ще пребивават празнуващите и маршрутите за придвижването им. Служители на „Пътна полиция” извършват проверки за техническата изправност на автобусите и инструктират водачите.

 

Създадена е организация за документиране с видеокамери на случващото се в дворовете на училищата и на превозването на абитуриенти. На водачите на автомобили, извършили нарушения, ще бъдат налагани санкции съгласно Закона за движение по пътищата. Активно ще се използват и възможностите на мобилните видеокамери, които ще дежурят денонощно преди, по време и след абитуриентските тържества.

 

Всички ресторанти, хижи и места за масово събиране на хора са минали проверка от експертите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Перник. Основно акцентът е насочен към наличието на планове за евакуация, изправност на пожарогасителната техника, подготовка на персонала за бърза реакция при инцидент. Не са констатирани сериозни нередности на противопожарните правила.

 

Практиката показва, че най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години са настъпили след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост шофьори.

 

 

За да не се стига до пътни инциденти, отговорността е на родителите, на абитуриентите, на техните приятели и близки, предупреждават от полицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *