понеделник , 16 юли 2018 г.
Начало / Култура и образование / Делийски- младши със самостоятелна изложба в Бургас

Делийски- младши със самостоятелна изложба в Бургас

 

valentin-lazarov-izlogba

„60 години Валентин Лазаров – Делийски“ е мотото на юбилейната изложба на пернишкия художник, която ще бъде открита на 21 август в Бургас. Той е нарекъл експозицията си „Беломорски настроения“. Тя е изцяло дигитална живопис и представя с морски сюжети, а малка част картините пресъздават поречието на Струма.  Ще бъдат представени 49 платна, които са оригинали и въпреки че техниката и законът позволяват, нито едно от тях няма да бъде повторено или многократно изпълнено.

Дигиталната живопис е последната засега техника, използвана в изобразителното изкуство. В галерията на „Дружеството на бургаските художници“ това ще бъде първата изцяло дигитална изложба, при това самостоятелна. Мястото, визуализирано в картината от афиша за предстоящата изложба на Валентин Лазаров-Делийски, е заливът „Порто Лаго“. Там по време на Първата и Втора световна война се е базирала флотилията на Българскяи беломорски флот и е обсъждано и планувано да бъде построено Българско беломорско адмиралтейство, информира авторът на платното.

В Бургас Валентин Лазаров – Делийски  дебютира за първи път през август 2016 г. на биеналето „Приятели на морето“ и до днес участва във всички общи изложби на дружеството на бургаските художници. В момента в изложбата, която тече в морския град и която също е част от биеналето „Море 2017“, пернишкият тврорец е журиран и участва с 2 платна. Кандидат член е на дружеството на бургаските художници.

Валентин Лазаров-Делийски е роден в семейството на художника Димитър Делийски /1933-2012г/. От 2006 година, Делийски-син се занимава с дигитална живопис.

„За направените дигитални картини получих одобрението на баща ми, който ми каза „че не е важно как го правя, а какво съм направил“ и настояваше да покажа направеното в моя самостоятелна  изложба. Това ме окуражи и мотивира допълнително. Съхранявах направените неща цифрови и едва след неговата кончина през 2012 г. почувствах необходимост да покажа своите картини,”сподели Валентин Лазаров-Делийски, преди да отпътува за Бургас, където ще подреди своите платна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *