събота , 15 декември 2018 г.
Начало / Бизнес / Двусистемни мотриси решават генерално транспорта на перничани до София: качват се на жп гарата в Перник и слизат в центъра на столицата

Двусистемни мотриси решават генерално транспорта на перничани до София: качват се на жп гарата в Перник и слизат в центъра на столицата

Мартин Златков
Мартин Златков

Закупуване и пускане в движение на двусистемни мотриси ще реши генерално въпроса с транспорта на перничани директно до центъра на София. Това обяви Мартин Златков- асистент и докторант във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ и член на ръководството на „Атака“ в Перник. С други думи: качваш се на влака в Перник и слизаш в центъра на столицата – при ЦУМ.

Връзката, която ще имат перничани с метрото в Горна баня е само частично решение за придвижването им, твърди Златков.

Двусистемните мотриси биха могли да се движат по определен график – например на всеки половин час, да излизат от тунела на III-та метролиния при 19-та метростанция /Горна баня/ и по съществуващото жп трасе Горна баня – Перник да правят връзка с Перник, а защо не и с Радомир, обясни Златков.

Двусистемната мотриса е електрически двусистемен влак, който може да се захранва и от система  25 000 V/50Hz за жп транспорт и от система  1200V DC за метро.

Граждански инициативен комитет в София вече е внесъл предложение в СОС  за удължаване на трети метродиаметър  и за закупуване на такива мотриси. Идеята ще се разгледа в 3-месечен срок, т.е. до края февруари 2018 г.

Софийска община имаше възможност да закупи двусистемни мотриси, с които можеше да направи метрополитен, но не го направи, с което лиши гражданите, пътуващи до София от алтернативна висококачествена транспортна услуга в близките години, смята Мартин Златков. И допълни: За реализирането на това предложение е нужно съдействието на 4 институции: Столичен общински съвет, Общински съвет – Перник, областен управител на Софийска област, областен управител на Пернишка област, НКЖИ.

Ако предложението бъде реализирано, ще се намали трафикът през натоварения Владайски проход, през който по данни на АПИ среднодневно преминават по 30 000 автомобила, ще се намали и трафикът по АМ „Люлин“, ще се осъществи директен превоз Перник – София център. Със създаването на бърза транспортна връзка със столицата се решават и проблеми като невъзможност за паркиране, синя зона, шум, трафик, бавно придвижване, задръствания.

По темата Мартин Златков смята да проведе разговор с областния управител на Перник Ирена Соколова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *