понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Дават по 250 лева за първокласник

Дават по 250 лева за първокласник

uchenici-parvoklasnici

Родителите, които имат първокласник, могат да подават заявления за еднократна помощ за ученици в дирекциите „Социално подпомагане“ в цялата страна.

Помощта е в размер на 250 лева, а заявленията се приемат след записване на детето в първи клас, но не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година, уточниха от Агенцията за социално подпомагане /АСП/.

Към 27 септември са подадени 30 230 заявления – декларации, а издадените заповеди за отпускане на помощта са 25 912 и се отнасят за 26 492 деца. Няма издадени заповеди за отпускане на помощта в натура, а заповедите за отказ са 1 362.

Помощта се отпуска без условия за доход за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето.

Заявлението за отпускане на помощта се подава в съответната дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на заявителя. Към него се прилага удостоверение за брутните доходи на семейството за предходните 12 месеца преди подава на заявлението, както и удостоверение от съответното учебно заведение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище.
От тази година изплащането на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас се извършва на два пъти: половината от помощта се изплаща или предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а другата половина се изплаща или предоставя в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да учи.

 Родителите трябва да върнат помощта, ако детето не постъпи в училище, освен ако няма здравословни причини за това, както и ако в рамките на един месец от учебната година има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.През миналата учебна 2018/2019 година еднократна целева помощ получиха семействата на 35 550 първокласника./pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *