вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Политика / Групата общински съветници на БСП и коалиция категорично против горенето на RDF и други отпадъци в пещите на ТЕЦ „Република” и на територията на община Перник

Групата общински съветници на БСП и коалиция категорично против горенето на RDF и други отпадъци в пещите на ТЕЦ „Република” и на територията на община Перник

bsp-logo-1

ПОЗИЦИЯ

На групата общински съветници на БСП и коалиция

От няколко месеца в общинската администрация в  Перник има инвестиционно намерение за горене на битови отпадъци в  пещите на ТЕЦ „Република”.  Преди почти две седмици в публичното пространство се разрази дебат по темата, като перничани открито показват несъгласието си с това. Подобно предложение за монтаж и експлоатация на модулна инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия е внесено в община Перник и от друга фирма, която желае да получава енергия чрез третиране на сепарирани неопасни отпадъци, съдържащи въглеводороди. Предлага се  новото производство да бъде разположено върху 15 010 кв. в индустриалната зона на Перник.

Горивото за производство на топлинна енергия, което използва ТЕЦ „Република“, са въглищата. С това инвестиционно намерение се иска в котлите да се горят биомаса, шисти и модифицирано гориво от битови отпадъци – RDF. Проблемът често при този тип отпадък е, че в него могат да попаднат и опасни отпадъци, които не са за пелетиране.

Самото изгаряне на RDF е остаряла технология, която влошава качеството на въздуха. Качеството на въздуха в Перник е доказано влошено, а горенето на RDF може да прибави към коктейла от вещества, които всички дишаме още: кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани. Като към тях добавим и серен, азотен и въглероден диоксит, които изпълват въздуха при използването на твърдо битово гориво, всичко се влошава допълнително. Според лекари такова горене може значително да повиши заболеваемостта от респираторни, сърдечни, онкологични и други заболявания сред жителите на града.

Стотици българи умират всяка година заради лошия въздух, който дишат, затова ние, групата общински съветници на БСП и коалиция сме категорично против горенето на RDF и, какъвто и да е друг вид отпадъци в пещите на ТЕЦ „Република” и територията на община Перник. Това  ще застраши  здравето на хиляди перничани, за да се напълнят джобовете на няколко души.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *