Начало / Общество /  „Градски транспорт” става общинско търговско дружество с капитал от 1 лв.

 „Градски транспорт” става общинско търговско дружество с капитал от 1 лв.

Снимката е илюстративна, но пък е хубаво да помечтаем сн. logistika.bg
Снимката е илюстративна, но пък е хубаво да помечтаем         сн. logistika.bg

Правят ново общинско търговско дружество с името „Градски транспорт” ЕООД с капитал от 1 лв. Фирмата се учредява заради изискване в подаденото от Общината проектно предложение „Интегриран градски транспорт в Перник” по ОП „Региони в растеж 2014-2020”. Условието е да се сключи партньорско споразумение между Общината и търговско дружество с общинско участие, което ще участва като партньор по проекта. Решение за учредяването на дружеството ще вземе Общинският съвет на сесията този четвъртък, 22 декември. Постоянните комисии по бюджет и финанси и по общинска собственост предлагат капиталът на дружеството да се вдигне на 2 лв.

Съветниците трябва да гласуват и за учредителния акт на „Градски транспорт” ЕООД.

Общата инвестиционна стойност на проекта за интегриран градски транспорт е в размер на 9 524 495 лв. с ДДС. Безвъзмездната финансова помощ е за 6 556 680 лв. с ДДС, а собственият принос на Община Перник е за 2 967 815 лв. с ДДС.

Седалището на новата фирма ще бъде в сградата на ул. „Радомир” №1. Едноличен собственик на капитала е Община Перник, която ще го управлява чрез Общинския съвет. Дружеството ще се издържа от приходите от стопанска дейност.

Съгласно изизкванията на оперативната програма, закупените автобуси и изградените газозарядни станции ще бъдат придобити и експлоатирани от „Градски транспорт” ЕООД. Едноличното търговско дружество отговаря ня понятието вътрешен оператор, на който Общината може да възложи пряко договор за обществен превоз на пътници. Участието на това дружество като партньор в проекта, ще му позволи да закупи подвижния състав и да си възстанови платеното ДДС.

Новите автобуси ще са на газ и ще се движат по линиите на закрития тролейбусен транспорт. Едноличният собственик на капитала, в случая Общината, има право да получава част от печалбата съобразно дялото й участие.

На всеки три месеца управителят на дружеството ще се отчита пред кмета за работата си, а кметът от своя страна на всеки 6 месеца ще внася пред ОбС доклад за одобрение на работата.

Като предмет на дейност на „Градски транспорт” ЕООД са вписани: автомобилни превози в страната и чужбина; поддържане и ремонт на транспортни средства; извършване не периодични прегледи за техническата изправност на пътни превозни средства; търговска дейност в страната  чужбина; подготовка и квалификация на кадри и всякаква друга дейност, позволена от закона.

Името „Градски транспорт” носеше новосъздаденото общинско предприятие, което бе създадено в края на месец юли 2015 г.  по времето на кмета Иван Иванов и което трябваше да движи делата в безвъзвратно затрития тролейбусен транспорт. Въпреки уверенията, то си остана само на книга и така и не заработи. Негов шеф стана бившият директор на мината Иван Идакиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *