сряда , 10 октомври 2018 г.
Начало / Общество / Годишните винетки вече ще важат от датата на купуване

Годишните винетки вече ще важат от датата на купуване

vinetki

Годишните винетки вече ще важат за период от една година от датата на купуване на стикерите, а не до края на календарната година, както е досега. Това се предвижда в проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата. Промяната ще важи от 1 януари 2018 година за всички пътни превозни средства, независимо от категорията и държавата на регистрация.

С промените се предвижда и въвеждането на тримесечни винетки за леки автомобили под 3.5 тона. Новите винетни стикери се пускат в употреба от 1 януари 2018 година.

Цената на новата тримесечна винетка ще е 54 лв. Тя е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват.Годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., а месечната 30 лв. Седмичната ще се таксува по 15 лв.

Припомняме, че мотористи настояваха за пускането на 3-месечна винетка. Според тях моторите се карат само в месеците, когато времето го позволява, а купуването на годишна или няколко месечни винетки не е удачно и съобразно./news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *