събота , 21 септември 2019 г.
Начало / Извън Перник / ГЕРБ отказва да подкрепи нов кабинет в този парламент

ГЕРБ отказва да подкрепи нов кабинет в този парламент

сн. dnevnik.bg
сн. dnevnik.bg

ГЕРБ няма да подкрепи ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Това заяви председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов след заседание на групата, на което беше обсъждано какво да е поведението на най-голямата партия в Народното събрание, след като социалистите подкрепиха в пленарната зала предложението на Патриотичния фронт минималната пенсия от 2017 г. да бъде 300 лв.

Предложението за увеличение на пенсиите не мина, но според депутатите от ГЕРБ показва затопляне на отношенията между БСП и Патриотите, които се надяват да съставят нов кабинет в рамките на този парламент, въпреки изявленията на ръководството на левицата, че ще върне неизпълнен управленския мандат и че няма да подкрепи съставянето ново правителство.

В сряда, след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че партията му, която има 84 депутати в парламента, би подкрепила Патриотичния фронт или Реформаторския блок, ако решат да правят опит за съставяне на нов кабинет. Ден по-късно, в отговор на журналистически въпрос Цветан Цветанов уточни, че Борисов е уведомен за действията на партията си, макар да е на посещение в Унгария.

Въпреки че предложението за 300 лв. минимална пенсия не мина, а пленарната зала днес поправи вчерашния отказ да се гласува приходната част на бюджета на Държавното обществено осигуряване, шефът на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова обяви, че в ГЕРБ са силно обезпокоени от лансираните идеи. Тя повтори аргументите срещу идеята за такова рязко увеличение на пенсиите – че ще са нужни 1.6 млрд лв., които ще бъдат отнети от сектори като образование и здравеопазване, и че хората, които са се осигурявали дълго време и на високи суми, ще бъдат напълно демотивирани, защото разликите в пенсиите ще са минимални.

Това не са политики, а популистки предложения

с цел извличане на дивиденти в една предизборна кампания“, заяви Менда Стоянова и подчерта, че мнозинството няма да позволи на бившите си партньори, които подкрепяха кабинета „Борисов 2“ в продължение на две години, да изнудват ГЕРБ и да „подменят икономическите политики в цялата държава“.

От името на групата Цветан Цветанов обобщи, че досега ГЕРБ имали намерението да „подходят добронамерено“ и да дадат шанс на друго правителство, като не излъчат министри. При случилото се в парламента при гласуването на бюджета обаче това вече не било възможно.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *