събота , 24 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / ГЕРБ: До месец да се приемат резултатите от референдума

ГЕРБ: До месец да се приемат резултатите от референдума

сн. Десислава Кулелиева, 24 часа
сн. Десислава Кулелиева, 24 часа

Депутатите от ГЕРБ внесоха проекторешение за приемане на резултатите от референдума, като парламентът се задължи до 15 декември да е гласувал на първо четене необходимите поправки в законодателството. Проектът предвижда до тази дата мащабните промени в Изборния кодекс да са окончателно гласувани от правната комисия и да са внесени за финален вот в пленарната зала.

Вносителите на предложението са депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Данаил Кирилов.

„Подкрепяме волята на избирателя по трите въпроса, на които избирателят е отговорил положително. С оглед вече краткия времеви хоризонт на този парламент, сме предложили най-краткият срок (за приемане на резултатите от референдума – б.р.), в който да би могло да се разгледат всички постъпили законопроекти по тези три въпроса, като тук припомням, че въпросът за задължителното гласуване вече е приложен“, каза Данаил Кирилов.

Избирателите подкрепиха с голямо мнозинство въвеждане на мажоритарен избор на народни представители, който да се провежда в два тура до постигане на абсолютно мнозинство. Освен това бе подкрепена идеята за намаляване на партийните субсидии за получен глас от единадесет на един лев. Третият въпрос бе за въвеждане на задължително гласуване, което вече бе направено от парламента.

В понеделник депутатите от ГЕРБ потвърдиха волята на своя лидер Бойко Борисов за пълно премахване на партийните субсидии.

„По въпроса, който касае партийните субсидии, имаме готовност да внесем законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, като предложим отпадането на субсидията въобще – тоест 0 лева субсидия. Включително и имаме разработка на отражението на отпадането на субсидията. Следваме волята на народа, такава каквато беше заявена „, обясни Кирилов.

Засега обаче конкретни проекти за изменение на Изборния кодекс не са изготвени. Според експерти работата по тази задача би отнела най-малко шест месеца и е абсурдно да се твърди, че може да се случи до 15 декември.

За да се въведе ефективно мажоритарното гласуване, цялата страна трябва да се прерайонира до 240 едномандатни избирателни района. В момента изборите са пропорционални и се провеждат в 31 многомандатни района, а гласовете от чужбина се преразпределят. Промяната на тази система изисква още нова детайлна методика и промяна в базите данни. Сега се използват данните на Националния статистически институт, които не съвпадат изцяло с тези на ГРАО.

В понеделник сутринта политологът Андрей Райчев и социологът Боряна Димитровапредупредиха, че прибързаното приемане на мажоритарния вот би довело до пълен хаос. Според тях има сериозен риск това да доведе до въвеждане на президентска република, което би било възможен изход от един хаотичен парламент, неспособен да взима решения.

„Да предупредя моите съграждани, които може и да не ми вярват, но аз да си кажа: „Отваряте врата, зад която има катастрофа“. Първо има диктатор, после има катастрофа. Това ще се случи, ако отворим вратата (на мажоритарния вот) твърде бързо..“, коментира Андрей Райчев пред Нова телевизия.

Източник:  mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *