вторник , 11 декември 2018 г.
Начало / Политика / Георги Първанов: Хората ще  кажат СТИГА  и ще изритат от българската политика тези, които я доведоха до това катастрофално положение.

Георги Първанов: Хората ще  кажат СТИГА  и ще изритат от българската политика тези, които я доведоха до това катастрофално положение.

Georgi Parvanov

Президенът /2002-2012 г./Георги Първанов присъства на новогодишната сбирка на членове и активисти на ПП АБВ в област Перник. На тържеството бяха председателят на партията в Пернишка област Петър Първанов, председателят на областната структура на жените от ПП АБВ Илинка Никифорова, бившият народен представител Лъчезар Никифоров и др.

Ето и кратката равносметка за политическата 2017 г., направена от учредителя на ПП АБВ-Георги Първанов пред медиите в Перник.

Георги Първанов:

  • Първо искам  да кажа,че за България, за нас българите годината не беше добра. Беше постна откъм събития, към неща, които биха могли  да изведат страната от кризата, за да дадат друг хоризонт. В политиката се случват безкрайни скандали, които изтощават нацията, изцеждат  я . На този фон  трябва да признаем, че на ПП АБВ в национален план ни беше трудно, годината не беше успешна за нас.Не можахме да се впишем в този нов начин на правене на избори с много купуване,с натиск на държавната власт, с манипулации.Ние играхме честно, почтено. Резултатът е неудовлетворителен, но пък ни амбицира. В този контекст, разбира се,  не мога да не кажа, че пернишката ни структура стои  най-добре в цялата партия. Не само защото резултатът е най-добър на фона на скромното ни присъствие, а и защото аз видях как се прави кампанията – тя беше мощна, с настроение, с идеи, с ярки личности. Аз мисля, че трябва да запазим този стил за в бъдеще, независимо дали става дума за местни или парламентарни избори, независимо дали става дума за политика в национален план или в местен мащаб.

-Имате ли специални задачи, които ПП АБВ трябва да свърши през 2018 година и какви са целите Ви като учредител и на новото ръководство?

Георги Първанов:

  • Вече не сме новобранци в българската политика, имаме своя опит.Още повече, че част от учредители са „стари пушки”, казано на жаргон. Сега това, което на нас ни е необходимо в най-близък план, е да стегнем редиците си, да укрепим структурите, защото имаме малко повече време до евентуални избори, да се отворим, максимално да приобщим  леви партии, граждански структури и не само леви -центристки, родолюбиви структури и организации, защото  ПП АБВ може да стане притегателен център или във всеки случай да бъде част от едно  голямо движение, което да бъде алтернатива на двата политически мастодонта в България. Ние имаме нужда от трети път. Ние имаме нужда от политика, която да е различна от това грубо противопоставяне, от конфронтацията, от безкрайните скандали. Имаме нужда от политика, която наистина да изведе България на едно друго равнище.

-Смятате ли, че българите са дорасли да видят посланията, които отправят по-малките политически формации?

Георги Първанов:

  • Искрено се надявам,че българският гражданин, избирател в частност, ще обърне наистина внимание върху идеите, ще оцени личностите и ще излезе от този двуполюсен модел, защото алтернативата не е  в това да не е едната от големите партии, да бъде другата.. Алтернативата е в идеите. Нека си направят хората труда да стравняват идеите, инициативите. Ето сега говорим за енергетика – кой какво е предложил, кой какво е постигнал и кой какво е провалил. Вземете, ако щете тази безкрайна  тема за корупцията. И сега им предстои да водят тежък дебат кой колко е корумпиран. Нека хората да преценят. Да видят в икономиката-да видят кой какво е оставил, в духовната  сфера – кой какво предлага, защото  продължавам да смятам, че най-вредното е да се продаде гласът за 20, 30 или 50 лв. И след това цял мандат или може би цял живот да съжаляваме. За това искрено се надявам,че  в един момент хората ще  кажат СТИГА  и ще изритат от българската политика тези, които я доведоха до това катастрофално положение.

 

Един коментар

  1. Sega politikata e locha,a po negovo vreme beche dobra,toi vjarva li si?
    Demagogija bez krai i bez sram!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *