събота , 24 август 2019 г.
Начало / Политика / Георги Първанов с 90% сигурност, че „Турски поток“ ще мине през България

Георги Първанов с 90% сигурност, че „Турски поток“ ще мине през България

сн. БНТ
сн. БНТ

Георги Първанов, президент на Р България (2002 – 2012), изрази увереност, че газопроводът „Турски поток“ ще премине през България и това ще се случи заради стратегическия интерес на Русия. В сутрешния блок на БНТ той коментира, че вероятността за това е 90%.

„90% съм сигурен, че тази тръба на „Турски поток ще мине през България, защото това е стратегически интерес на Русия – този газ да стигне до Сърбия, да стигне до Унгария, които са партньори, приятели на Путин. Няколко неща ме впечатлиха по време на дискусията в парламента – първо, че ние реагираме вече много емоционално, да не кажа възторжено на информации, които се появяват във в. „Коммерсант“ или съобщения на ТАСС, значи липсва политическия диалог. Едно време ние знаехме какво ще се случи и подписвахме договори, сега обаче чакаме съобщенията на информационните агенции“.

Георги Първанов подчерта, че за проекта „Турски поток“ има и много бизнес и то стратегически ориентиран бизнес, и икономика. Но тук става дума за геостратегия, става дума за политика от най-високо равнище. Той е категоричен, че на страната ни е нужна нова енергийна стратегия.

Първанов е на мнение, че държавата ни е занижила претенциите си по темата. „Направи ми впечатление, че се радваме на едни обеми, които са твърде скромни, които горе-долу заместват онова, което бихме загубили, когато трасето няма да минава през Украйна. Помня как същите тези политици, партии се съпротивляваха на онези обеми, които бяха договорени по т. нар. Голям шлем – ставаше дума за 63 млрд. куб. метра, сега обемът е 15 не повече от 16 млрд. куб. метра. Очевидно е, че сме редуцирали своите претенции, но все пак е по-добре така да стане, отколкото нищо“.

Георги Първанов коментира и външните реакции по темата. „Видно е, че и САЩ също реагират. Направи ми впечатление американския посланик, който беше казал нещо, че те ще ни бранят от руския интерес, от руските енергийни проекти. Питам как. Ако те ще построят нова атомна централа – добре, ако те ще докарат реално големи количества газ, аз съм „За“. Само, че те не правят това. Засега искат да ни спрат проектите така, както в Брюксел го правят – чу се през седмицата за „Белене“ една реплика на комисар. Хайде стига вече с това поведение на Брюксел“. Президентът на Р България (2002-2012) е категоричен, че държавата ни трябва да прояви воля и е на мнение, че това не се е случило при актуалното обсъждане на Енергийната стратегия. „Но аз питам – някой дали е прочел Енергийната стратегия, която допълваха и коригираха. Съмнявам се, защото тази стратегия затвори „Белене“.

В контекста на идеята за т. нар. хъб „Балкан“ – Първанов я определи като идея,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *