неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Извън Перник / Гадателката Момера от Стара Загора спасила емира на Дубай

Гадателката Момера от Стара Загора спасила емира на Дубай

momera-pencheva
„Ти не си екстрасенс, ти се лечител, не се отчайвай, продължавай!”. Това признание завещава на старозагорката Момера Пенчева Ванга при една от последните им срещи.
На нейния съпруг пророчицата разрешава да запише с диктофон целия им разговор. Сега той е една от реликвите на лечителката, която е прочута в цяла България със способността си да сканира човешкото тяло с очи като рентген, да намира скрити заболявания и да ги лекува.

За допира си до Ванга тя споделя, че понякога пророчицата я викала, друг път тя сама ходела при нея. Виждали се общо 5-6 пъти, докато била жива. Случайно или не, феноменалните способности се пробуждат у Момера точно на рождения ѝ ден – 11 юли, преди повече от 25 години. Душата ѝ изгаряла от болка. Само десетина дни преди това е загубила любимия си баща. Гордият габровски предприемач, когото не успяват да пречупят всичките злини на комунизма – национализацията, концлагерите, постоянните гонения на фамилията, напуснал този свят малко преди да навърши 79 години. На помена у тях били все близки и познати хора.

В един момент Момера изведнъж „видяла” през дрехите като на рентген туптящото сърце на 60-65-годишен родственик. Картината била толкова жива, така подробна, с всички детайли, нюанси и цветове, че тя направо се стреснала. Вечерта споделила с майка си и съпруга си преживяното, но и двамата не ѝ повярвали и дори се притеснили дали не е болна. След няколко месеца при нова, случайна среща със същия човек Момера буквално изригнала.

Без да я карат и без тя да иска, започнала да разказва за заболяването му – базедова болест. Описала съвсем точно симптомите, стадия на заболяването, при кои лекари е ходил, какви лекарства взема. Въпросният мъж и близките му останали като гръмнати от безпогрешната диагноза и най-вече от надеждата, която им дала тя.

Дори в онова време на недоверие към подобни феномени слухът за лечителската дарба на Момера се разнесъл като мълния. Тогава тя работела като счетоводителка в старозагорския клон на „Мототехника и автосервиз”. От сутрин до вечер тук започнали да се тълпят хора, всеки със своята болка. И тя със свито сърце, тайно от властите и от шефовете, се опитвала да помогне на всеки. Един от най-незаличимите ѝ спомени от този период е случаят с 8-9-годишно незрящо дете. „Не знаех какво трябва да направя, но по време на сеанса с цялата си душа поисках то да прогледне”, връща лентата назад Момера. На излизане от сервиза сляпото момче изведнъж попитало: „Майко, защо вдигат тази кола?“… Момера само чула радостните писъци отвън на двора и разбрала, безкрайно щастлива, че е успяла.

На следващата година тя самата решава да потърси някакво обяснение за своите способности. И най-странното е, че го намира в Института по марксизъм-ленинизъм към Градския комитет на БКП в София. По инициатива на младоците от тогавашния дискусионен клуб „Човек, екология, космос” към института я подлагат на пълни изследвания. Медицински светила отсичат без колебания: психически и физически здрава. Вкарват я в една болница и пред изумените погледи на лекари и пациенти Момера прави безпогрешни диагнози, описва в детайли историята на всяко заболяване.
За клиентите си не обича да говори, но в Стара Загора всички знаят, че е лекувала лично единия от емирите на Дубай и неговото семейство. При нея най-често ходели хора с рак и сърдечносъдови заболявания, на които помагала да се излекуват. Разстройвала се, че имало все повече млади болни хора, но според думите ѝ положението у нас щяло да се пооправи през 2020 г./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *