вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Общество / В саксия с цвете намирали наградата си от „Такса спокойствие“ арестуваните служители от ДАИ-Перник

В саксия с цвете намирали наградата си от „Такса спокойствие“ арестуваните служители от ДАИ-Перник

Изчислителният център, където се помещава ДАИ   сн.predavatel.com
Изчислителният център, където се помещава ДАИ                              сн.predavatel.com

Петима служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” – Перник и още едно лице, което не е част от структурата, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност заради взимане на подкупи. Това съобщи Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура, цитиран от Агенция „Фокус”.

Той допълни, че в престъпната група е участвало ръководството на дирекцията – началникът, неговият заместник и редови служители на ДАИ – Перник.

Арестуваните лица ще бъдат разследвани за участие в организирана престъпна група.

„Престъпната група е събирала „Такса спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани, и да не бъдат санкционирани водачи на техни превозни средства“, коментира наблюдаващият прокурор по делото Лилия Манолова. По думите ѝ ръководителят на групата, зам.-началникът на ДАИ, е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Тя обясни, че началникът на ДАИ – Перник пък е туширал „сигналите“от  граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група.

Между 100 и 500 лв. на автомобил на месец – толкова е „Такса спокойствие“, която служителите на ДАИ са събирали от транспортните фирми. След това сумите са разпределяни между замесените, като парите се оставяли в саксия с цвете.

Наблюдаващият прокурор обясни, че друг участник в схемата е психологът, който е правил изследвания за психическа годност за получаване на свиделство за правоуправление на МПС. Сумите, които е получавал той, отново е предоставял на ръководителя. Други служители са правили проверки и са съставяли актове, като вписвали леки нарушение и в замяна са получавали възнаграждения, съобщава бТВ.

В сряда бяха задържани седем души при акция на спецпрокуратурата по подозрения за събиране на „Такса спокойствие”. Схемата работила при тежкотоварните превози.

„Искам да благодаря на служители на ГДБОП от Перник за отлично свършената работа, които успяха за по-малко от година да разкрият това престъпление и да подадат качествена информация и доказателства”, каза Димитър Петров.

Част от транспортните фирми на територията на Перник са получавали писма, в които са уведомявани, че предстои проверка от ИА „Автомобилна администрация”. Събирани са суми и за лиценз, обясниха от прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *