четвъртък , 20 юни 2019 г.
Начало / Общество / В Перник започна нов прием на заявления за детегледачки

В Перник започна нов прием на заявления за детегледачки

detegledachka

33 договора са сключени за област Перник за осигуряване на детегледачки на малчугани от 0 до 12 години, съобщиха от дирекцията „Бюро по труда“ в Перник. Контрактите се отнасят за първите два приема.

От 21 януари до 28 февруари започва нов разширен прием на заявления по проект „Родители в заетост”. Целта е да бъдат подпомогнати родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно се даде възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца.

По време на новия прием право да подават заявления по проекта имат родители на деца от 0 до 12 години. Родителите, които искат да се възползват от услугата, трябва да отговарят на следните условия:

  • Децата им да са от 0 до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина. Родителите да имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;
  • Многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище. /За целите на процедурата, многодетни родители са тези, които имат три или повече деца на възраст до 12 г./;
  • Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че тези родители, които дългосрочно ползват отпуск или отсъстват от работа поради отглеждане на дете/деца от 0 до 5 години и имат осигурено работно място (по трудово правоотношение или като самонаети/ самоосигуряващи се лица), не следва да са се върнали на работа до получаване на одобрение за включване в проекта.

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 (четири)месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Максималният срок за получаване на услугата „детегледач” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.

Бюрото по труда ще продължи да извършат подбор сред регистрираните безработни лица за детегледачи, като ги насочва за одобрение от родителите.

Заявления от родители ще се приемат в посочения период, на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната или на имейл: roditeli-v-zaetost@az.government.bg (сканирани с подпис или електронно подписани), в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *