Начало / Общество / В Деня на народните будители в брезнишкото село Слаковци бе открит реставрираният паметник на светите братя Кирил и Методий

В Деня на народните будители в брезнишкото село Слаковци бе открит реставрираният паметник на светите братя Кирил и Методий

dsc_0908
В Деня на народните будители областният управител Ирена Соколова стана част от тържественото откриване на възстановения паметник на светите братя Кирил и Методий в брезнишкото село Слаковци. Монументът, който от днес ще краси центъра на населеното място, е единственият на братята Първоапостоли в област Перник. Негов скулптор е покойният местен жител Атанас Иванчев (1927 – 1977 г.).
Дълги години творението му е било част от сградата на училището в селото, която преустановява работа в средата на 90-те години. Съвсем скоро група радетели решават с общи усилия да реставрират паметника и да го спасят от разрушение. В благородното начинание се включва и миннодобивна компания, която развива своята дейност в гр. Брезник. С реставрацията се заема Владимир Рашевски.
„В такъв ден като днешния, свързан със спомена за имената на хиляди книжовници, просветители и духовници, село Слаковци ни показва, че тачи и помни своите будители като Атанас Иванчев. Художникът, който е бил постоянно сред хората, е изучавал техните нрави, бит, обичаи и ги е пренасял на платното. И въпреки трудния си живот, Иванчев до последно не спира да твори. Скулптурата му на Св. Св. Кирил и Методий е споменът от него, който трябва да пазите и съхранявате. Вие и децата Ви трябва да сте горди, че тук са живели такива одухотворени и надскочили своето време личности”, каза в приветствието си Соколова.
След официалната част гостите и жителите на селото поднесоха цветя на монумента и разгледаха експонираната изложба с графики и карикатури на Иванчев.
Pametnik na Kiril i Metodii v c. Slakovci Pametnik na Kiril i Metodii v c. Slakovci dsc_0934 dsc_0960 dsc_0950

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *