понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / В Германия „нови роби“ от България, системата постоянно получава нови попълнения

В Германия „нови роби“ от България, системата постоянно получава нови попълнения

сн. Дойче веле
сн. Дойче веле

Те работят без трудови договори. Понякога не получават никакво заплащане. Много българи, търсещи препитание по строежите в Германия, са се превърнали в „роби“, пише „Франкфуртер Рундшау“ в репортаж от Ханау.

Строителен работник от България споделя, че посредническата фирма, която е уредила заминаването му, го уверявала, че в Германия няма да има никакви проблеми. Случило се обаче точно обратното: още от самото начало започнали да му дават по-малко пари от договореното, а през последните четири седмици не бил получил нищо. Той започнал да взима заеми от колегите си, тъй като нямал пари дори за храна.

Петко Т. е само един от многото българи, станали жертва на експлоатация, пише изданието, цитирано от „Дойче веле“ (Deutsche Welle). За целта е създадена една напълно непрозрачна система от фирми, посредници и задкулисни играчи, които печелят добре, но не желаят да носят никаква отговорност.

Екип на „Франкфуртер Рундшау“ е посетил един от строителните обекти в Ханау, където е работил и Петко Т.. С тях е бил и представител на проекта „Честна мобилност“ („Faire Mobilität“), в рамките на който се оказва правна помощ на източноевропейците, работещи в Германия. Журналистите разговаряли с работници и представители на фирмите-подизпълнители. И установили, че е създадена система за трудова експлоатация, насърчаваща труда на черно и трафика на хора.

Тази система постоянно получава нови попълнения – мястото на всеки един от тези „нови роби“, които се връщат в родината си, се заема незабавно от друг.

От април до края на август 2018 на строителния обект в Ханау са се трудили 18 българи. Той е отличен пример за случващото се по строителните площадки в Германия, казва Иван Иванов от проекта „Честна мобилност“.

„Работниците идват и си заминават, понякога почти с празни ръце, понякога с някакви дребни суми. Те дори не знаят коя фирма отговаря за тях. Изградена е система от посредници, а фирмите-изпълнителки обикновено си имат подставени лица. Цари пълен хаос“, казва Иванов пред „Франкфуртер Рундшау“.

Пред изданието Петко Т. разказал, че е работил 30 години по строителни обекти в България – последно срещу 2 евро на час. В Германия е пристигнал заедно с още петима българи. Самият той ги бил убедил да заминат на гурбет. Посредническата фирма им била обещала трудови договори и добро заплащане.

Първата им спирка била в Магдебург – там ги посрещнал Георги Д., който поел групата. Изведнъж се оказало, че новодошлите трябвало да си извадят т.нар. гевербешайн. Документ, който им позволява да извършват самостоятелна дейност. Петко Т. и други трима от групата отказали, а посредникът ги уверил, че нямало проблем – по някакъв начин щели да им уредят документите. След три седмици първите трима работници се върнали в България. Усетили, че нещо не е наред. Петко Т. обаче решил да остане, защото не искал да се връща у дома без никакви спечелени пари.

Изваждането на т.нар. гевербешайн означава, че много от рисковете и отговорностите се прехвърлят върху самия работник, който на практика става самонаето лице. А с това той губи правото на минимално почасово заплащане на своя труд и някои от трудовите си права. Също така самонаетото лице само трябва да заделя пари за социални и здравни осигуровки, за данъци, както и да прави отчисления към работодателската осигурителна каса.

Деветима от българите, работили на строителния обект в Ханау, посетен от журналистите, е трябвало да получат за положения от тях труд общо 40 000 евро бруто – въз основа на минималната почасова ставка в строителния бранш, която възлиза на 14,90 евро. Вместо това обаче те са получили общо 10 000 евро – платени на ръка.

За засегнатите e трудно да си търсят правата от България, казва Иван Иванов. Според него пътят е следният: излъганите работници трябва да подадат жалби в Германия, да си наемат адвокати и да подадат молби за правна помощ. Но ако вече са напуснали страната, те трябва да пътуват до Германия за съдебните заседания.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *