сряда , 20 юни 2018 г.
Начало / Политика / Вяра Церовска: Община Перник ще предприеме мерки за отстраняване на пропуските и недостатъците по проекта за средновековната крепост „Кракра “

Вяра Церовска: Община Перник ще предприеме мерки за отстраняване на пропуските и недостатъците по проекта за средновековната крепост „Кракра “

v-cerovska

Община Перник ще предприеме мерки за отстраняване на откритите пропуски и недостатъци в изпълнението на строително-ремонтните и възстановителни работи по средновековната крепост „Кракра Пернишки“. Това заяви кметът на Община Перник Вяра Церовска в отговор на питане на общинския съветник Александрина Костадинова.

Тя посочи, че хилядолетната крепост „Кракра“ не е атракцион, а история, с която могат да се гордеят малко градове в България, история, която сме длъжни, ако не можем по достойнство да продължим, поне да я запазим.

„Атракция означава ефектен номер в цирковото изкуство или шоупрограма, която привлича вниманието на публиката“, каза още градоначалникът, като цитира значението на думата „атракция“ от тълковния речник на българския език. Тя посочи, че историческата местност е възможност Перник да има своето ново бъдеще като притегателен туристически център. Кметът припомни, че Общината е кандидатствала за обект „Туристическа атракция Средновековна крепост „Кракра Пернишки“.

На думите на Александрина Костадинова, че думата „атракция“ е заложена в приоритетната ос на оперативната програма, Церовска отговори: „Не правя коментар за естетическата и историческата вина, нито за средствата, които са усвоени по този проект. Изразявам желанието си като кмет и гражданин на Перник, крепостта „Кракра“ да я има, истината за историята да бъде запазена и възстановена, за да има и друго бъдеще на Перник“.

По този начин индиректно се разбра, че бетон-полимерните панели, с които е надградена твърдината, няма да бъдат демонтирани. Категоричен отговор на питането на Костадинова наистина ли кметът има намерение да бъде разрушено направеното по проекта, нямаше.

Кметът посочи, че са констатирани голям обем от некачествено изпълнени дейности по обекта, както и че е налице несъответствие между очакванията по реализацията на проекта за крепостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *