събота , 15 декември 2018 г.
Начало / Култура и образование / Вълшебната нощ на Сурва в Пернишко

Вълшебната нощ на Сурва в Пернишко

surva-dragichevo

И тази нощ жителите на десетки села в Пернишко изживяха вълшебната нощ на Сурова. И тази нощ хилядолетна традиция  събра хиляди маскирани и очаровани от духа на Сурова . Запалени  факли озариха нощта, лумнаха огньовете за здраве и берекет. Eкотен звън от хиляди звонци, хлопотари и чанове и страховити маски уплашиха лошотията.

На Сурова бяха кметът Вяра Церовска и нейният екип, както и народните представители Красимир Велчев, д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова и кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов. Те направиха обиколка из селата, за да се потопят отново в обредната магия и да поздравят празнуващите. В уникалното изживяване се включиха още акад. Пламен Карталов  – директор на Софийската опера и балет, учени от БАН, фолклористи, етнографи, стотици журналисти и фотографи, сред които имаше и представители на американски медии.

surva-2018-7

Пътят на добруване отведе най-напред в село Люлин , където се срещнаха две от най-колоритните сурвакарски групи – Люлин и Долна Секирна. Жителите и гостите се радваха на маскираните, както и на групата войводи от национално сдружение „Хайдути“. В селото беше представена впечатляваща фотоизложба, както и експозиция на маски, направени от майстор Деян Евгениев. Местните самодейци подариха на гостите ръчно изработени пръстени и гривни с българска шевица.

surva-lyulin-1

След това обиколката продължи до село Големо Бучино, чиято сурвакарска група съществува повече от 50 години. Дружината представя традиционния зимен обичай “Сурвакарска сватба”, свързан с празничния новогодишен цикъл, който обхваща периода от Коледа до Водици – Богоявление – Йордановден, познати сред населението като мръсни, погани дни. Участниците в обичая са само мъже – ергени и женени. Женските персонажи се изпълняват отново от мъже. От 2009 г. групата е редовен участник в Международния фестивал „Сурва“.

surva-2018-8

Отличаващо за групата на Големо Бучино е, че нейната маскировка е така наречената “зевала” – животински митични маски с много глави или една глава с много усти. Всички участници са облечени в кожи, а на кръста са препасали големи   звънци. Сурвакарите имат определен подскок и ритъм на звънците,  който варира 2/4 или 5/8 тактов размер. В сурвакарската група има цели родове, които предават обичая от поколение на поколение. Групата наброява в момента около 120 човека. Възрастта на участниците варира от 3-годишни до 80-годишни.

И тази година беше запален огромен огън в пернишкия кв. Бела вода, където маскирани гониха лошотията.

surva-dragichevo-3

Тътенът от Бела вода последва до град Батановци. Там си дадоха среща групите на Батановци и Черна Гора. Има изследвания и записи, че сурвакарската дружина на Батановци, наречена още „сурвакаре” или „преличници”, че датира от 1917 г.

surva-dragichevo-5

Кулминацията на вечерта беше в най-голямото пернишкото село Драгичево, където се събраха сурвакарските групи от селата Долни Раковец, Прибой, Пещера и Национално сдружение „Хайдути“. Кметът Вяра Церовска приветства всички сурвакари и гости на празника да бъдат здрави и силни, а годината да бъде берекетна и успешна. Тя поучи от домакините специален плакет за съдействието и съхраняването на автентичния обичай . След игрите на площада в селото любезните домакини посрещнаха за гостите с официална Сурвакарска вечеря с традиционни зимни ястия.

surva-dragichevo-4

Сурвакарската група в с. Драгичево съществува от 2002 година.Две години по-късно започва да участва в Международния фестивали „Сурва”, откъдето получава грамоти, дипломи, плакети и медали. През 2013 г. групата е наградена със сребърен медал за атрактивна игра, а през 2014 г. със сребърен медал за войвода.Тя е носител и на още много награди за блестящото си представяне.

surva-2018-9 surva-2018-10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *