неделя , 18 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Възпитаници на Националната гимназия по приложни изкуства с изложба в Областната администрация в Перник

Възпитаници на Националната гимназия по приложни изкуства с изложба в Областната администрация в Перник

dsc_0293
Десет възпитаници на Националната гимназия по приложни изкуства (НГПИ) „Св. Лука” гр. София представиха 50 свои творби в галерия „Атриум” на Областната администрация в Перник.
Учениците участваха в V-ата лятна академия по изобразително изкуство, наречена „Давам ти дъгата за наследство“, която се проведе през изминалия месец.
Областният управител Ирена Соколова е патрон на инициативата, съдействала и подкрепила първоначалното и последващото осъществяване на проекта.
dsc_0377
Петото издание на лятната академия е съвместна инициатива на Народно читалище „Нови хоризонти – 2009“, НГПИ „Свети Лука“ и настоятелството при учебното заведение.
dsc_0230
Дейностите се реализират по проект на стойност 5643 лв, финансиран от Министерство на културата с 2943,30 лв., съфинансиран от НГПИ „Св. Лука“ – Сдружение училищно настоятелство с 2450 лева и НЧ „Нови хоризонти 2009“ с 250 лева.
Изложбата в Перник е втората дейност по проекта. През септември предстои нейното представяне и в София.
dsc_0386
Програмата на академията включва три жанра, върху които твориха децата: графика, живопис и скулптура.
Младите художници бяха напътствани в работата си от художниците Сашо Евтимов, Даря Евтимова, Ваклин Василев и Светлана Панайотова.
dsc_0353
От името на губернатора, заместник областният управител Иво Иванов откри събитието и поздрави участниците, както и техните ментори. “Представяйки творбите на десет млади и даровити художници в Областната администрация, споделяме таланта им с аудитория, която има отношение към изкуството, подкрепя го и го цени.
dsc_0369
Надявам се през дните, през които се е провеждала академията, да сте обменили нови идеи и техники, да сте преживели чудесни емоции и срещи сред творците на нашия град и област, да сте се обогатили духовно, както и да сте създали прекрасни приятелства. Пожелавам Ви много вдъхновение и бъдещи творчески успехи! През септември предстои да представим Вашите работи в столицата, където съм сигурен, че също ще предизвикат голям интерес и ще получите висока оценка.”.
dsc_0371
За доброто настроение на присъстващите на изложбата, музикален поздрав отправи Женската певческа фолклорна група „Седмошарица” към читалище „Нови хоризонти 2009”.
Картините от V-ата лятна академия по изобразително изкуство ще останат в зала „Атриум” до средата на месец септември.
dsc_0245

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *