сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Извън Перник / Възможен е трус от 5 по Рихтер

Възможен е трус от 5 по Рихтер

emil-botev

Трус с епицентър в София бе регистриран около 21:50 ч. в понеделник. Според Института по геофизика към БАН епицентърът е в района на Южния парк, в близост до кв. „Гоце Делчев“. Магнитудът бе от 2,6 по Рихтер.

„Това е достатъчно слабо земетресение. Аз нямам информация то да е усетено от хората“, коментира за ПИК топсеизмологът проф. Емил Ботев.

„Може да се каже, че единственото притеснително е, че в последните месеци или дори година-две на територията на нашата страна не са ставали земетресения с магнитуд много по-голям от 4. Т.е. с магнитуд 5 нямаме земетресения. И това показва, че е възможно да се случи по-силно, защото се натрупва повече енергия или напрежение в земните недра, което може би ще се реализира в бъдеще. Но ние не знаем кога“, казва професорът.

Засега в световен мащаб няма изяснени чисто научни теории, а на практика няма и потвърдени такива за връзката между много слабите земетресения и достатъчно силните земетресения с магнитуд 6 и по-голям.

„Ние приемаме, че всички тези трусове са в рамките на т.нар. сеизмичен фонд, който годишно средно варира около 1000 микроземетресения на територията на цялата страна. Софийската зона не е от най-активните. Тя е на може би пето-шесто място. Най-активна е зоната в Югозападна България. Точно там, в Кресненското дефиле, е разположена една земетръсна зона, която е с известност отпреди 114 години. Тогава, през 1904 г., става най-силното земетресение за последните 200 години на континентална Европа.

Вследствие на това земетресение в Кресненското дефиле са се образували на повърхността огромни откоси, такива разломни ситуации, довели до промяна на релефа. Говорим за магнитуд близо 8! Това са милиони пъти по-силна енергия. И в този район земетръсната активност е най-голяма – примерно 30-40%, 300 микроземетресения годишно стават в този район“, коментира професорът.

През последните години обаче и там няма силен трус./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *