вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Култура и образование / Второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово” с рекорден брой участници

Второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово” с рекорден брой участници

curnogorski-subor-sus-sponsorite

 Второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ при манастира „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци ще се проведе на манастирските ливади в дните от 12 до 14 юли т.г. Негови организатори са Инициативен комитет с председател Ирена Соколова – областен управител на Перник, КРИБ – Перник, кметовете на общините в региона, общественици. Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква. Генерални спонсори са: „Асарел Инвестмънт“ и ОЗК – Общинска застрахователна компания – гр. Перник.

Броят на изпълнителите, участници в събора, е 1016 (с 300 повече от миналата година) – 160 професионалисти  и 856 любители. Те саот 7 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и Монтана, от 16 общини – Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Кнежа, София, Пловдив, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Берковица, Самоков, Благоевград. Представители са на народни  читалища, музикални училища, клубове  – общо 49 формации, дуети, квартети, разказвачи и индивидуални изпълнители.

Най-малкият участник в програмата ще бъде от НЧ „Пробуда -1935 г.” – кв. Бела вода – Перник – бебе на 8 месеца, което заедно със своята майка ще участва в ревюто на 100-годишни носии.

Най-възрастната участничка ще бъде Василка Якимова на 93 години  – разказвачка от читалище „Спасовица – 2008 г.“ – с. Николичевци, община Кюстендил.

На Църногорския събор ще се насладим на културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, словесния фолклор, облеклата и носиите, занаятите и духа на Граово.

Съборът включва и изложение на традиционния български поминък в Граовския край – животновъдството, представено в съвремието ни.

Тридневното събитие е с целодневна програма и много атракции за малки и големи.

Именити фолклорни изпълнители и любителски състави от района и страната ще имат своите изяви на сцената на събора. Идеята е събитието да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата, както са се случвали в миналото.

Като гост-изпълнители ще се включат ансамбъл „Родопа“ и ансамбъл „Тракия“, Иван Дяков, Румяна Попова, Берковската духова музика, оркестър „Средец“. Наред с музикалната програма ще има голям фермерски базар, където свои продукти ще предложат и манастири от страната и чужбина. Щандове ще имат майстори на художествени занаяти. Животновъди ще участват в изложение на местни породи животни.

На откритата сцена „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария, Лиляна Галевска, София Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски.

Посетителите на събитието ще имат възможността да разгледат „Алеята на занаятите” и да видят възстановка на българско село, хайдушки кът, изложение на български носии от различните етнографски области, майстор на грънчарско колело, Бусинска керамика.

Входът за събитието, на което ще бъдат представени фолклорът, традициите, талантите, занаятите и духът на Граово, е свободен.

sabor-giginci

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *