понеделник , 17 юни 2019 г.
Начало / Политика / Все пак Станишев влиза в листата на БСП, тайният вот я пренареди

Все пак Станишев влиза в листата на БСП, тайният вот я пренареди

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Тайният вот след пленума на БСП пренареди листата на червените за евроизборите, а лидерът на ПЕС Сергей Станишев все пак остава в нея. До това се стигна след инфарктно заседание, продължило шест часа и балотаж за конкретното място между Станишев и Иван Кръстев, които при първото гласуване събраха еднакъв брой гласове – 95. Балотажът обаче бетониора Станишев на пето място, а Кръстев съответно на шесто.

Това обаче не е единствената промяна в първоначалният вариянт на листата, предложена от соцлидера Корнелия Нинова. Второто и третото място също бяха решени след балотаж между Петър Витанов и Цветелина Пенкова, като Витанов заема втората позиция след водача Елена Йончева, а Пенкова съответно  трета. Пенкова е представител на структурата на БСП в Лондон.

Четвърти е шефът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, който влиза като гражданска квота. Деница Златева и Румен Гечев пък са изместени едва на седмо и осмо място. Девети е Момчил Неков, а Велизар Енчев е 10-ти като част от гражданската квота.

Янаки Стоилов си е дал самоотвод, след като от изпадна от второ на 12-то място след балотажа. Отвод си е дал и Антон Кутев. Така от 11 до 17 място, листата се подрежда както следва – Димитър Данчев, Тодор Стоилов, Валери Жаблянов, Мариела Модева, Десислав Тасков, автомобилният състезалтел Крум Дончев и Емил Георгиев като представител от на коалиционните партньори от „Екогласност“.

Така на практика пленума бламира листата на лидера на БСП Корнелия Нинова.

По-рано през деня стана ясно, че изпълнителното бюро на БСП предлага листа, в която името на Станишев отсъства.

Соцлидерът Корнелия Нинова предложи 17 имена, а по време на заседанието на пленума, вътрешната опозиция добави още 9, сред които и това на Станишев и Валери жаблянов, в опит да пренареди листата. Така червените трябваше да избират между 26 души. Нинова предлагаше на второ място, след Елена Йончева, да бъде Янаки Стоилов, следван от Деница Златева, а депутатът Румен Гечев да бъде пети.

Гражданската квота и коалиционните партньори имат 4 места в цялата листа. Именно тук дойде и голямата изненада, тъй като Нинова предложи на избираемото 4-то място да попадне човек на президента Румен Радев – шефът на политическия му кабинет Иво Христов, което било одобрено от 92 от членовете на пленума, 20 са били против, а други 22 са се въздържали.

Липсата на Станишев от листата бе причината за ожесточени спорове на пленума, като от вътрешната опозиция дали заявка, че ще контраатакуват място по място листата, за да я пренаредят. Първо предложили гражданската квота да не заема 4-то, а 6-то място но това не било подложено на гласуване. После предложил 4-то място да не бъде Христов, а Петър Курумбашев, който Нинова планираше да сложи на 9-то място. Самият Курумбшев се почувствал обиден, заявил, че това е подигравка и отказал въобще да бъде включен. Опонентите на Нинова в партията пък открито й заявиха, че отстранявайки Станишев го поставя в ситуация да се бори за нейното председателско място. По-рано през деня на влизане на пленума самият Станишев обяви, че с предложената от Нинова листа, БСП прави голям подарък на ГЕРБ.

Сега след гласуването и преподреждането на листата, Станишев поясни, че на евроизборите ще се реши дали редкатиранатра листа е по-добра от варианта на Нинова. Станишев призна, че това е бил най-тежкият от всички пленуми в живота му./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *