Начало / Извън Перник / Всеки четвърти работещ българин мисли да работи в чужбина

Всеки четвърти работещ българин мисли да работи в чужбина

сн. бТВ
сн. бТВ

Приблизително всеки четвърти работещ в България обмисля да потърси работа в чужбина. Това сочат данните от национално представително социологическо проучване „Трудова миграция“, направено по поръчка на Фондация „Фридрих Еберт“ от агенция „Сова Харис“ в периода от 1 до 8 септември 2018 година. Проучването обхваща 1000 респонденти на възраст от 18 до 64 години. 

Изследването беше представено в Националния пресклуб на БТА от Васил Тончев – изпълнителен директор на „Сова Харис“, д-р Пенчо Хубчев, програмен директор на Фондация „Фридрих Еберт“ и Ивайло Калфин от Института за икономика и международни отношения.

На въпроса „Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина“ 23 на сто отговарят положително, като при тези на възраст от 18-30 години положителните отговори са 32,8 на сто; 31-40 г. – 25,7 на сто ; 41-50 г. – 20,6 на сто; 51-64 г. -14,6 на сто.

Данните показват, че по отношение на пола 64% от имащите намерение да потърсят работа в чужбина са мъже. 62 на сто от възнамеряващите са със средно образование, 60% са на възраст 18-40 г., а 80 на сто живеят извън столицата. От всички заявяващи, че обмислят напускане на страната, 54% вече имат опит с работа в чужбина.

Oсновните причини за търсене на работа в чужбина са по-високото заплащане /95 на сто/, по-добрата социална система /50 на сто/, по-доброто здравеопазване /40 на сто/ и др. Според 38 на сто от запитаните те не биха търсили работа в чужбина, ако получаваха заплата между 1000 и 2000 лв.; 36 на сто – между 2000 и 3000 лв.; 14 на сто – до 1000 лв.; 10 на сто над 3000 лв.

 

Основният източник на доходи за 83 на сто от изследваните хора са приходите от трудова дейност в България.

По данни на НСИ от миналата година трудовото население в България е 4 млн. 370 хиляди души. Искат да напуснат 1 млн. 600 хиляди души, 23 процента прави приблизително всеки четвърти работещ човек, каза изпълнителният директор на „Сова Харис“ Васил Тончев.

Според него проблемът е и на политическо ниво – той не вижда политическа сила в България, която може да се ангажира със съществени реформи в страната. Двете най-добре подкрепени политически формации в страната – с подкрепа около 1 милион избиратели, не биха могли да предприемат решителни стъпки, каза Тончев.

По думите му подкрепата на тези формации стига за блокиране на политиката на опонента, но не и за стъпка напред. Той допълни, че нашият административен апарат е най-тежкият в Европа и това, което в Холандия го правят 20-30 хиляди души, тук го правят 300-400 хиляди души и то не толкова добре и неефективно. Според експерта предвиденото увеличение в бюджетната сфера с 10 на сто на заплатите не е стъпка в правилната посока, необходими са съкращения, повишаване на ефективността и останалите да получават не с 10 на сто, а с 30 процента повече на база оптимизация на работата.

Според прогноза на ООН към 2050 година населението в България ще наброява 5,5 млн. души, т.е за 40 години населението ще намалее с два милиона, каза Пенчо Хубчев.

Българите искат и по-добра социална система и здравеопазване. Според Хубчев алтернативите, които се предлагат в здравеопазването, само ще задълбочат тежката ситуация там. Основният проблем там е източването на здравната каса и той може да бъде решен с по-добър контрол, но ефективен контрол не може да се прави от хора с 600-700 лева заплата, защото те са податливи на корупция, коментира Хубчев.

Той намира решението на проблемите в повишаване на възнаграждението на проверяващите и включването на ДАНС в контрола на разходите. По думите на Хубчев е цинизъм да се иска от хората да плащат допълнителни здравни осигуровки и след това да доплащат за лечението. Според него демонополизацията ще доведе до това, че работещите в НЗОК ще отидат в частните каси, парите за здравеопазване ще намалеят и ще фалират както частните каси, така и националната каса. /economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *