вторник , 25 юни 2019 г.
Начало / Извън Перник / Всеки десети с мерак за оръжие е психар

Всеки десети с мерак за оръжие е психар

pistolet-strelba-oragie

Всеки десети кандидат, който иска да вземе разрешително за оръжие, се оказва психар. Това твърди „Монитор“ след проверка в редица здравни заведения, които са оторизирани да издават документ за психическа годност на кандидати за придобиване на пистолет или ловна пушка.

Според повечето лекари около 10% от кандидатите не са успели да преминат психотеста, който не е никак сложен. Това ще рече, че всеки десети, който иска да закачи пистолет на колана си, има някакви психически отклонения.

Заради леснотата за получаване на разрешително, не е ясно колко хора с отклонения са успели да се сдобият със заветния документ. Въпросът беше повдигнат преди седмица, когато 26-годишният Викторио, за когото се твърди, че има отклонения, е успял да се сдобие освен със служебно оръжие и с лично такова. Множество психолози изразиха мнение, че той има налудничав поглед и ако се е бил явил при тях за получаване на удостоверение за психическа годност, са щели да го скъсат. Викторио уби с личното си оръжие приятелката си и едногодишното си дете, а след това опита да се самоубие. Въпреки това още през 2014 година е получил напълно легално свидетелство, че е психически годен да носи бойно оръжие.

Служители от служба КОС към Министерството на вътрешните работи твърдят, че тестът е почти проформа. Малко от колегите им обръщат внимание на кандидатите, а просто гледат да им издадат документа. За това свидетелства и сериозната бройка на въоръжени хора само в столицата. Според статистиката на служба „Контрол на общоопасните средства (КОС) те са над 75 хил. души. Това са служители на охранителни фирми, както и частни лица. Те нямало как да проверяват дали документите са истински, задачата им била просто да ги окомплектоват и при пълното им наличие да издадат разрешително за закупуване и притежание на огнестрелно оръжие. Единствено можели да откажат, ако мотивите за закупуването му не са достатъчно надеждни. Мераклията за пищов трябва да докаже за какво му е оръжието. Ако не успее, дори и пълният набор от документи не му върши работа.

„Ние сме изключително стриктни относно издаването на разрешителни. Няма как обаче да проверяваме кандидатите дали са психически стабилни. Това е работа на здравните заведения, а регламентът е определен от Министерството на здравеопазването“, обясниха от КОС. От там дори поясниха, че тестовете се правели набързо. Нямало въпроси с грешни отговори и единствено видимо ненормалните хора били късани. „Въпросите там са повтарящи се. Основно се касаят за пристрастеност към наркотици или алкохол, буен характер и проблеми в детството“, обясняват от МВР.

Един от одобрените кандидати за оръжие обяснявал, че има сексуални смущения, че има склонност към самоубийство, че мразел повечето си приятели, искал да убие роднините си и мечтаел да е супермен, но въпреки това получил документ за психическа годност. От вътрешното ведомство отказаха да кажат кое е болничното заведение, което му е издало сертификата, но са категорични, че вече гледат с особено око на всички свидетелства, подписани от този лекар.
Минаваш теста заради хубаво облекло

Един от плюсовете за минаването на теста за психична годност е доброто облекло. Това става ясно от постовете в редица форуми, в които потребители се хвалят как са изкарали положителен отговор на интервюто. Те дори дават съвети един на друг как да впечатлят комисията, ангажирана с оценяването на психическата им стабилност. „Стой изправен, не кръстосвай крака, длани, не сключвай пръсти – това дистанцира и ограничава събеседника. Говори бавно и не изпадай в крайности. Избягвай думи като „винаги“ и „никога“. Абсолютизирането изразява неустойчивост. Облечи се удобно и елегантно. Не в черно и без цикламено в комбинация с лилаво и зелено. Убитите тонове създават усещане за улегналост. Ярките – за оригиналност и фрапантност.“ Жените пък се съветват да флиртуват с изпитващия, ако той е мъж, тогава със сигурност щели да вземат заветния документ, който струва 15 – 20 лева. В популярен форум за майки жена дори се хвали, че, освен че е получила удостоверението за психическа годност, вече и живее с изпитващя доктор от здравното заведение.

Източник: Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *